Du er her:  - Startside  - Internasjonalt  - Arkiv internasjonalt

Pris til C.CAWDU

16.6.2012
Torsdag ble Arthur Svenssons pris for 2012 tildelt det kambodsjanske tekstilarbeiderforbundet C.CAWDU.
document image 1

I følge Ath Thorn og Athit Kong er 80 prosent av de som jobber i tekstilindustrien i Kambodsja kvinner fra landsbygda. De tjener lite, bor trangt, har lite mat og sender så mye av lønna de kan hjem til familien.

Tekst og foto: Liv Hilde Hansen

- Arbeidsdagene i tekstilfabrikkene er lange og varme, og mange besvimer, forteller leder Ath Thorn og generalsekretær Athit Kong.

- I følge loven skal vi ikke jobbe mer enn åtte timer per dag, og ha fri på søndager. Men de fleste jobber mellom ti og tolv timer hver dag, også på søndager og i det som skulle vært ferie.
Lønna er for lav til å leve av. Derfor blir det slik, forteller Ath Thorn, leder av C.CAWDU.

- Produsentene bruker underleverandører, som ikke respekterer de faglige rettighetene. Slik omgås loven, sier Athit Kong, generalsekretær i C.CAWDU.

Mesteparten av klærne produseres for markeder i Vesten, 70 prosent sendes til Europa og 20 prosent til USA. Svenske Hennes & Mauritz er blant kjedene som får sydd sine klær i Kambodsja.

Var på besøk hos YS

Denne uken var Ath Thorn og Athit Kong på besøk i YS, for å møte blant annet Trond Wikne, leder av styret i YS' internasjonale solidaritetsfond, og tidligere YS-leder Randi G. Bjørgen. Bjørgen sitter i juryen for Arthur Svenssons Internasjonale Pris for Faglige Rettigheter.

Prisen gis til en person eller organisasjon som har utmerket seg i kampen for faglige rettigheter. Prisen, som er på en halv million kroner, deles ut hvert år basert på forslag fra fagforeninger og tillitsvalgte fra hele verden.

I tillegg til Randi G. Bjørgen består juryen av Gerd-Liv Valla (tidligere LO-leder), Yngve Hågensen (tidligere LO-leder), Helga Hjetland (tidligere leder av Utdanningsforbundet), Liv Tørres (Norsk Folkehjelp) og Finn Erik Thoresen (Norsk Folkehjelp).

Begrunnelsen for å gi årets pris til tekstilarbeiderne i Kambodsja er at de gjennom mange år har kjempet en modig kamp for bedre arbeidsforhold og for en lønn å leve av.

De siste tolv årene har C. CAWDU klart å posisjonere seg som en respektert og uavhengig fagorganisasjon. C. CAWDU har rundt 50 tusen medlemmer. Det utgjør litt over ti prosent av alle ansatte i tekstilindustrien i Kambodsja.Foran f.v.: Trond Wikne, leder for styret i YS' Solidaritetsfond,
generalsekretær Athit Kong i C.CAWDU, leder Ath Thorn i C.CAWDU,
Frode Sandberg, internasjonal sekretær i YS og Liz Helgesen, Unio.
Bak f.v: Åshild Olaussen, Unio, Randi G. Bjørgen, YS og
Amalie Hilde Tofte, Industri Energi.


Mange kvinner i tekstilindustrien

I følge Ath Thorn og Athit Kong er 80 prosent av de som jobber i tekstilindustrien kvinner fra landsbygda. De tjener lite, bor trangt, har lite mat og sender så mye av lønna de kan hjem til familien.

Lønna til en kambodsjansk tekstilarbeider ligger på i underkant av 370 norske kroner per måned. Vanlig husleie for ett rom er rundt 150 kroner og utgifter til strøm rundt 70 kroner. Da står tekstilarbeideren igjen med 150 kroner til livsopphold.

Men selv om lønna er lav og arbeidsforholdene elendig i tekstilfabrikkene, er alternativene langt verre: 

- Forholdene i Kambodsja er litt bedre enn i naboland som Thailand og Malaysia. Noen tar seg likevel jobb som hushjelper, og utsettes for overgrep, sier Athit Kong.  

- Vi er nødt til å gjøre noe med lønnsnivået og arbeidsforholdene. Vi kan ikke fortstette å ha det slik som nå. Det er lett å bli sagt opp, og farlig å involvere seg politisk. Fagforeningsledere har blitt skutt og drept, på markedet og foran fabrikkporten, forteller de.

[Tilbake]Utskriftsversjon