Sørlandets beste miks

Ung eller gammel? Kvinne eller mann? Funksjonshemmet, gravid eller innvandrer? En god miks blant de ansatte gir mer fornøyde kunder, mener Dyreparken og IKEA. Begge deltar i «Likestilt arbeidsliv», tildelt YS’ likestillingspris for 2018.

Dyreparken deltar i prosjektet «Likestilt arbeidsliv», som er tildelt YS’ likestillingspris for 2018. Sondre Salbu (20), HR-medarbeider Kristine Warp (30) og Katrine Nilsen (18) utenfor suvenirbutikken, hvor de holder vareopptelling blant geparder og flamingoer. Foto: Liv Hilde Hansen

Lill J. Fischer og Liv Hilde Hansen

Ingen kø til billettlukene, ingen spente barn foran Løvehuset. Det er rolige høstdager og lavsesong i Dyreparken utenfor Kristiansand. Røverne i Kardemommeby ligger antagelig og sover, mens Kaptein Sabeltann har stukket til smulere farvann.

Godt kamuflert i et hjørne av parken ligger administrasjonsbygget. Her er aktiviteten høy. Sommeren 2019 skal planlegges.

Dyreparken har bare 180 fast ansatte, men over tusen sesongarbeidere – i alderen 15 til 80 år. HR-medarbeider Kristine Warp (30) fikk sin første sommerjobb her 15 år gammel.

– Sesongjobb i Dyreparken gir arbeidstrening og muligheter, sier Warp og forteller at de også rekrutterer fra attføringsbedrifter og integreringsmottaket når de leter etter nye sesongarbeidere.

Dyreparken tror det lønner seg med mangfold

Dyreparken er en av 15 bedrifter som er med i prosjektet “Likestilt Arbeidsliv”, som er tildelt YS’ Likestillingspris for 2018.

– Som arbeidsgiver etterstreber vi likestilling og mangfold. Vi verdsetter ulike kulturer og bakgrunner. Ulikhet skaper kreativitet, åpenhet og utvikling – og vi vil fremover. Gjestene våre er ulike. Da må vi som jobber her også være det, sier Warp.

For to år siden møtte bare en av de inviterte fra integreringsmottaket i Kristiansand opp til intervju.

– Han fikk jobb, og med gode referanser ble det fast arbeid et annet sted da sommeren var over, forteller Warp.

Ryktet gikk på mottaket, og året etter var interessen en helt annen. Ti fikk sommerjobb i Dyreparken, med støtte fra integreringsmottaket.

Warp forteller også om trivselspatruljen – 10 til 15 personer med psykisk utviklingshemning som jobber i parken om sommeren. De sørger for at det er trivelig, ryddig og pent i parken og hjelper til der det er behov.

– Det gir farge i hverdagen, og viktig jobbtrening, mener hun.

Også pensjonister har sommerjobb i Dyreparken, mange av dem som billettkontrollører. Mens det tidligere kunne være litt knuffing og diskusjoner i køene, har dette endret seg etter at pensjonistene kom til.

– Eldre, som kanskje selv er bestemødre og -fedre, har en beroligende virkning på utålmodige gjester i kø, forteller Warp.

Helle Mellingen
Prosjektleder Helle Mellingen (39) håper YS’ likestillingspris vil skape blest om «Likestilt arbeidsliv». – Kanskje vi til og med kan få en nasjonal sertifisering for likestilling på jobb, håper hun. Foto: Liv Hilde Hansen

Sertifisert og stemplet som likestilt

Fra Fylkeshuset nede i Kristiansand leder Helle Mellingen (39) prosjektet «Likestilt arbeidsliv», et samarbeid mellom fylkeskommunene i Agder, Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet og Næringsforeningen i Kristiansandsregionen.

– Vi jobber med å få på plass en sertifisering for likestilte virksomheter, forteller Mellingen.
I sommer ble de femten første virksomhetene sertifisert.

– Sørlandet skårer lavt på Statistisk sentralbyrås nøkkeltall for likestilling. Det kan dels forklares med at det er en region hvor konservativ kristendom står stekt, og dels med at vi har mye tradisjonell tungindustri. Normen om “den gode mor” står sterkt. Mange kvinner jobber deltid, forklarer Mellingen.

De sertifiserte virksomhetene har fått en oppskrift på hvordan de konkret og systematisk skal jobbe med likestilling og mangfold. Mellingen vil ikke være med på at sertifiseringen betyr plunder, heft og mye papirarbeid.

– Virksomhetene sier de har fått økt kunnskap og bedre arbeidsmetoder, forteller hun.
På YS-konferansen mottar Helle Mellingen YS’ Likestillingspris 2018 på vegne av prosjektet.

– Det er utrolig gøy at vi får prisen, stor stas å få anerkjennelse for jobben vi gjør. Jeg håper YS’ likestillingspris vil gjøre prosjektet mer kjent, at vi kan få en nasjonal sertifiseringsordning etter mønster av blant annet stiftelsen Miljøfyrtårn, sier hun.

Fra venstre Merethe Konningen, HR-sjef på IKEA Sørlandet og de tillitsvalgte Bente Velken og Tor Halvor Hørthe i en grønn sofa i utstillingen til IKEA..
Kundene er alle slags typer folk. Derfor kan vi ikke bare ansatte jenter på 20, mener f.v.: Merethe Konningen, HR-sjef på IKEA Sørlandet og de tillitsvalgte Bente Velken og Tor Halvor Hørthe. Foto: Liv Hilde Hansen

IKEA vil ha helt vanlige folk blant de ansatte

En kort spasertur unna Dyreparken, men på motsatt side av E18, ruver IKEA i blått og signalgult. Også IKEA er stemplet godkjent og likestilt.

Ved personalinngangen leverer ansatte i de gule og blå uniformene fra seg telefoner og annet sambandsutstyr. Foran heisen står en handlevogn full av gratis skjøteledninger – til de ansatte.
Folk hilser og småprater på dialekter fra alle himmelretninger. Klokka nærmer seg to. Formiddagsskiftet går av.

HR-sjef, Merethe Konningen, også hun i IKEA-gul genser, åpner døren inn til administrasjonen. IKEAs personal-idé er skrevet over hele veggen, i fete typer: «Å gi vanlige, ærlige mennesker anledning til å utvikle seg…»

– Når du jobber hos oss kan du være akkurat den du er, bare du deler våre verdier, erklærer Konningen.
Ansatte med ulik alder og bakgrunn er viktig både for IKEA og for kundene.

– Hvis vi bare hadde hatt jenter på 20 år til å sette sammen møbelutstillingene våre, ville ikke mange kunder kjenne seg igjen, sier HR-sjefen.

De siste årene har IKEA arrangert «speed-intervjuer» når de skal rekruttere nye folk.
For mange kan det være en barriere å skrive CV og sende søknad.

– På speed-intervjuene kan de bare møte opp, forklarer Konningen, som mener opplegget har gitt bedre ansettelser.

IKEA bruker mye deltid, i likhet med varehandelen ellers. Å skape kultur for heltid er ett av områdene IKEA jobber med gjennom prosjektet «Likestilt arbeidsliv».

– Vi greier aldri å få heltidsstillinger til alle, men vi vil at flere skal jobbe mer. Vi ansetter ingen i mindre enn 20 prosent stilling, sier Konningen.

I Dyreparken får alle gravide tilbud om samtale mellom ansatt, leder og jordmor. Målet er å legge til rette, kanskje endre arbeidsoppgaver og minske usikkerhet, forteller HR-medarbeider Kristine Warp. Foto: Liv Hilde Hansen

Trenger ikke mate tigeren når du er gravid

Tilbake i Dyreparken forteller HR-medarbeider Kristine Warp at de alltid spør om folk har behov for tilrettelegging under jobbintervjuer. Også fast ansatte trenger tilrettelegging, permanent eller i perioder.

Gravide medarbeidere er ett eksempel. For i Dyreparken får alle gravide tilbud om “trekant-samtaler”. Det vil si en samtale mellom den ansatte, lederen og jordmor. Målet er å legge til rette, kanskje endre arbeidsoppgaver og minske usikkerhet.

– Du behøver ikke akkurat passe tigerne når du er gravid. Kanskje du heller kan mate geitene, sier Warp, god og rund over magen, fordi hun selv venter barn om ikke så altfor lenge.

Lill J. Fischer og Liv Hilde Hansen

Hei, jeg heter Yrsa. Hva kan jeg hjelpe med?