Vil modernisere arbeidsmiljøloven

Rettigheter til ferie, feriepenger, sykepenger, pensjon og arbeidstid er ikke godt nok ivaretatt i det moderne arbeidslivet. YS-lederen mener det er på høy tid å modernisere også lovverket.

Dagens arbeidsmiljølov tar ikke høyde for de nye måtene å organisere arbeid på. Det kan utfordre den norske arbeidslivsmodellen, sier YS-leder Jorunn Berland til Klassekampen. Nå vil hun ha regjeringen på banen. Illustrasjonsfoto: IStock

– Vi må ta konsekvensen av det vi tror blir morgendagens arbeidsliv. Vi er ikke negative til nye måter å organisere arbeidslivet på, men vi har ansvar for å ta vare på et trygt arbeidsliv, sier YS-leder Jorunn Berland til Klassekampen.

– Hvis vi ikke tar denne problemstillingen på alvor, er jeg overbevist om at trepartssamarbeidet utfordres på en måte ingen av oss ønsker.

Det tradisjonelle arbeidslivet utfordres på flere måter

– Det er ikke bare delingsøkonomien som utfordrer måten arbeidslivet er regulert på i dag. Globalisering, nye forretningsmodeller, teknologisk utvikling og automatisering gjør at det er et behov for en helhetlig gjennomgang av lovverket, mener Berland.

– Innovasjon og teknologisk utvikling er nødvendig, men; nye forretningsmodeller, uten klare arbeidstaker- og arbeidsgiverforhold, vil utfordre den norske arbeidslivsmodellen.

Dårlig samsvar mellom dagens lovverk og det moderne arbeidslivet

YS mener en bør spørre seg om den måten arbeidslivet er regulert på i dag vil ivareta arbeidstakerne godt nok i fremtiden? Og er det samsvar mellom dagens lovverk og utviklingen av arbeidslivet?

– Hvem skal betraktes som ordinært ansatte? Hvordan skal vi sikre rettigheten til de som ikke kan ansees som ansatte? Hvis en Ubersjåfør for eksempel ikke skal betraktes som «ansatt i Uber», er det likevel mulig å sikre vedkommende rett til ferie, feriepenger, sykepenger og pensjon. Det bør også vurderes om andre reguleringer bør gjelde, som for eksempel arbeidstid, sier Berland.

YS mener arbeidsgiver- og arbeidstakerbegrepet må gjøres klarere

YS anbefaler at det settes i gang et arbeid for å klargjøre arbeidsgiver- og arbeidstakerbegrepet. Dette er viktig fordi mesteparten av de ansattes rettigheter er knyttet til selve ansettelsesforholdet.

  • YS mener det bør nedsettes et lovutvalg som må vurdere begrepsapparatet i arbeidsmiljøloven. Dette ble ikke godt nok belyst av Delingsøkonomiutvalget.
  • HMS-konsekvenser i delingsøkonomien må utredes. Er det behov for å endre eller presisere dagens regelverk?
  • Er det behov for å avklare spørsmål knyttet til sosiale ordninger, som pensjon- og trygd inn i det moderne arbeidslivet?

– Alle arbeidstakere og oppdragstakere bør kunne organisere seg og forhandle kollektivt, også når motparten ikke er en arbeidsgiver i tradisjonell forstand, sier Berland.

Hei, jeg heter Yrsa. Hva kan jeg hjelpe med?