Foreslår store endringer i trygde- og sykepengeordningen

Sysselsettingsutvalgets ekspertgruppe tar til orde for store omlegginger i både sykepenge- og uføreordningen.

Torsdag presenterte Sysselsettingsutvalgets ekspertgruppe de tiltakene de mener skal til for å få flere i arbeid og færre på sykepenger og trygdeordninger.

Dette er de forslagene ekspertgruppen selv peker som de aller viktigste:

  • En ny sykepengeordning
  • En arbeidsorientert uføretrygd
  • Reduserte minstenivåer for arbeidsavklaringspenger for unge, men samtidig økt oppfølging
  • Tettere oppfølging og økte ressurser til arbeidsrettede tiltak
  • Tiltak for økt sysselsetting blant seniorer og eldre

Ekspertgruppen er ledet av Steinar Holden, økonom og professor ved Økonomisk institutt ved Universitetet i Oslo.

– YS ønsker rapporten fra Sysselsettingsutvalgets ekspertgruppe velkommen. Her er det mange forslag til betydelige endringer av dagens system. Vi vil bruke tiden fremover til å sette oss godt inn i forslagene før vi går inn i utvalgets fase 2, kommenterer YS-leder Erik Kollerud.

Ekspertgruppen mener dagens sykepengeordning gir svake insentiver for både arbeidstakere og arbeidsgivere. Gradert sykemelding brukes for lite. Ekspertgruppen foreslår derfor et helt nytt opplegg:

  • Øke arbeidsgivers finansieringsansvar for langtidsfraværet. Det skal stimulere til mer bruk av graderte sykemeldinger.
  • Ved å bruke gradering skal en sykemeldt kunne få forlengelse av den maksimale varigheten på sykepengeperioden til inntil 18 måneder. Kompensasjonsgraden reduseres til 80 prosent etter 6 fulltidsmåneder.

– Formålet med å se på dagens system må være å få flere til å komme inn i og forbli i arbeid, ikke kutte ytelsene til de som faktisk er syke, svarer YS-leder Erik Kollerud.

– Vi kan ikke godta urimelige endringer av sykepengeordningen, som særlig går utover de langtidssykemeldte og de med lavest inntekt, fortsetter YS-lederen.

Med dagens presentasjon unnagjort har Sysselsettingsutvalget passert fase 1. Nå følger fase 2. Her skal både YS og de andre partene i arbeidslivet få anledning til å si sitt.

Hei, jeg heter Yrsa. Hva kan jeg hjelpe med?