NHOs kompetansebarometer: - En advarsel

NHO-bedriftene manglet nesten 35 tusen personer med rett kompetanse. Hele seks av ti bedrifter oppgir at de mangler kompetanse. YS mener vi nå må slutte å prate og heller handle.

Tre klatrere i arbeid på en plattform i Nordsjøen. En er i ferd med å fire seg ned langs konduktorene for å inspisere en reparert skade.  Foto: Roger Hardy/Samfoto
Tre klatrere i arbeid på en plattform i Nordsjøen. Illustrasjonsfoto: Roger Hardy/Samfoto

Kompetansebarometeret er en årlig kartlegging, gjennomført av NIFU (Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning) på vegne av NHO.

YS har lenge jobbet for at arbeidstakere skal få bedre tilgang på kompetanseheving gjennom hele arbeidslivet. Funnene i NHOs kompetansebarometer er en kraftig advarsel, mener YS’ nestleder Lizzie Ruud Thorkildsen:

– At så mange bedrifter i privat sektor sliter med å få tak i arbeidskraft med rett kompetanse bør ikke komme som noen overraskelse for noen. Det eneste som er overraskende er at vi ikke har satt i gang flere tiltak for å løse problemet.

Trenger ansatte med fagutdanning

Ruud Thorkildsen har deltatt i Regjeringens kompetansereformutvalg, og peker på følgende:

– For det første må utdanningstilbudene rettes mot de faktiske behovene i arbeidslivet. Det er ikke kun flere med mastergrader vi skal leve av i fremtiden. Det er fagutdanning og fagskolekompetanse det ropes mest etter.

Mangelen på ny arbeidskraft er det aller største problemet, ifølge NHO-bedriftene.

– Vi må slutte å sløse med arbeidskraften. Det trengs effektive tiltak, som sluser folk som i dag står i jobber med utløpsdato over i yrker og kompetanser vi som samfunn har behov for, sier Ruud Thorkildsen.

– Vi har ikke råd til å skyve folk ut i arbeidsledighet, Nav-kø og lange utdanningsløp de kanskje ikke har bruk for, påpeker hun.

YS foreslår å snarest utvikle en kompetanseportal. Det vil bety et helhetlig system for dokumentasjon, samt verdsetting av realkompetanse og endre opptakskravene og rammeverket til høyere utdanning.

YS vil ha lønnsstøtte til opplæring og utdanning

Å ta opp lån for å gå tilbake til skolebenken er praktisk umulig for mange voksne med familie, gjeld og andre forpliktelser.

– YS har foreslått lønnsstøtte til opplæring og yrkesrettet utdanning som det viktigste verktøyet for å få til rask omstilling. Jeg håper den nye regjeringen innser alvoret og følger rådet fra YS, sier Ruud Thorkildsen.

Hei, jeg heter Yrsa. Hva kan jeg hjelpe med?