Torsdag 6. februar la Regjeringen frem sin nye programerklæring, et viktig dokument som angir kursen til den nye mindretallsregjeringen fra Arbeiderpartiet. YS er glad for at arbeidslivet gis mye plass i erklæringen. YS mener også at det er svært positivt at vi nå har en regjering som er svært tydelig på at EØS-avtalen må bestå.
Hovedutfordringen i norsk arbeidsliv er mangelen på kvalifisert arbeidskraft, og der gjøres det for lite:
– Når jeg reiser rundt i landet forteller både medlemmene våre og arbeidsgiverne at den store utfordringen er mangelen på folk. Det er skuffende at Regjeringen ikke legger frem flere konkrete tiltak, sier YS-leder Hans-Erik Skjæggerud.
Hver fjerde arbeidsgiver rapporterer om rekrutteringsproblemer, viser den siste bedriftsundersøkelsen fra NAV. Mange kommuner setter inn ekstraordinære tiltak for å skaffe folk til nøkkelstillinger.
– Våre medlemmer må jobbe mer og raskere, fordi de mangler kollegaer. I Forsvaret er det behov for flere tusen stillinger i årene som kommer. Tollerne rapporterer at de trenger 600 nye ansatte, nesten dobbelt så mange som de er i dag. Og behovet er enda større i Kriminalomsorgen. Dette er ansatte som vil sikre økt beredskap og sikkerhet for alle. I tillegg er personellkrisen i helsevesenet godt kjent, påpeker Skjæggerud.
YS krever at det må bygges flere boliger
Også mangelen på boliger er en enorm utfordring i dag, og bidrar til at det mange steder er vanskelig å skaffe kvalifisert arbeidskraft.
Det kan ikke være slik at kun de med tykkest lommebok kan kjøpe seg en skikkelig bolig. Derfor må det settes i verk flere tiltak samtidig.
– Skal vi få til en kraftsatsing på boligbygging, må Regjeringen gjøre en rekke tiltak, blant annet forenkle regelverket rundt plan- og byggeprosesser og sikre at det fins tilgjengelige tomter, poengterer YS-lederen.
Kompetanse er nøkkelen for å sikre arbeidskraft
YS mener folk som allerede er i jobb må få muligheten til livslang læring gjennom arbeidslivet på og i nærheten av arbeidsplassen. I tillegg må realkompetanse få høyere verdi.
– Flere må få den kompetansen arbeidslivet har behov for. Da må vi tenke nytt, sier Skjæggerud, og peker på disse fire tiltakene som må iverksettes så snart som mulig:
- Utvikle en kompetanseportal, en dør inn for å få oversikt, informasjon, finne tilbydere, få tilgang på ulike verktøy osv.
- Et helhetlig system for dokumentasjon og verdsetting av realkompetanse må på plass.
- Innføre statlig støtte til omstilling, som gir inntektssikring i det livslange kompetanseløpet i arbeidslivet.
- Åpne opp det nasjonale kvalifikasjonsrammeverket.
– Vi er på overtid når det gjelder å endre og åpne opp Nasjonalt kvalifikasjonsrammeverk for livslang læring, slik at det faktisk blir et rammeverk for livslang læring, sier Skjæggerud.