Regjeringen vil endre yrkesfagene

Kunnskapsdepartementet vil at elever som tar yrkesfag skal spesialisere seg tidligere og få mer opplæring i faget de faktisk skal jobbe med. Hensikten er å gjøre elevene mer attraktive for arbeidslivet.

Kjenner du noen som skal over i videregående opplæring til høsten og som ber deg om råd? Anbefal gjerne yrkesfag! Arkivfoto: Liv Hilde Hansen
Kunnskapsdepartementet vil at elever som tar yrkesfag skal spesialisere seg tidligere og få mer opplæring i faget de faktisk skal jobbe med. Arkivfoto: Liv Hilde Hansen

Forslaget om å endre yrkesopplæringen er nå sendt ut på høring. Går det gjennom blir dette den største endringen i yrkesfagutdanningen siden Kunnskapsløftet i 2006.

– Hvert år starter tretti tusen elever på en yrkesutdanning. Mange av dem fullfører ikke fordi de ikke får en lærlingeplass. Nå fornyer vi yrkesfagene for å utdanne elever med den kompetansen bedriftene etterspør, uttaler kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Nær halvparten av alle elever på videregående skole tar yrkesfag, men en del yrkesutdanninger er ikke lenger like etterspurt av næringslivet. Derfor har regjeringen bedt partene i arbeidslivet om innspill gjennom ni faglige råd og fem ekspertutvalg. Regjeringens forslag bygger på disse innspillene og Utdanningsdirektoratet vurdering.

YS sender saken på intern høring i YS-forbundene.

Hei, jeg heter Yrsa. Hva kan jeg hjelpe med?