Nordmenn er klare for forandringer på jobb

Vi er villige til å gjøre det som må til for å møte omstillingene som er på full fart inn i arbeidslivet. Det viser tall fra YS Arbeidslivsbarometer for 2016.

Stortingsrepresentant Rigmor Aasrud, arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie og YS-leder Jorunn Berland står på gata i Arendal og diskuterer.
F.v.: Stortingsrepresentant Rigmor Aasrud (Ap), arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) og YS-leder Jorunn Berland er ikke enige om hva regjeringen har gjort for å styrke omstillingsevnen. Foto: Liv Hilde Hansen

– Regjeringen har derimot et stykke å gå før vi kan føle oss trygge på at den tar ansvar, sier YS-leder Jorunn Berland.

Synkende oljeproduksjon, demografiske endringer og klimautfordringene vil tvinge frem store omstillinger. Det gjelder både i økonomien og på arbeidsmarkedet.  Dette har vi tatt inn over oss.

Men ikke nok med det; vi er også villige til å gjøre det som må til for å møte forandringene som kommer. Mange ansatte er innstilt på å ta mer utdanning. Og vi er klare for å påta oss nye arbeidsoppgaver, viser Arbeidslivsbarometeret for 2016.

43 prosent av de som har deltatt i årets undersøkelse sier de er enig eller sterkt enig i at man må være forberedt på å ta mer utdanning.  Og hele 74 prosent svarer at de er enige eller sterkt enige i at man må være forberedt på å ta på seg nye oppgaver på jobb.

Arbeidstakerne føler seg ikke trygge på at regjeringen tar ansvar
- Regjeringen har manet til innsats for å omstille arbeidslivet. Den ble valgt nettopp på dette grunnlaget. Men Arbeidslivsbarometeret viser at regjeringen har et stykke vei å gå før arbeidstakerne føler seg trygge på at den tar ansvar, sier YS-leder Jorunn Berland.

YS-lederen understreker at det ikke er mulig å få til storstilte endringer i økonomien og arbeidslivet uten at de ansatte spiller på lag.

– Usikkerhet, bekymring og manglende forutsigbarhet borger ikke for harmoniske omstillinger, påpeker hun.

– Regjeringen bør føre en mer aktiv arbeidsmarkedspolitikk, råder Berland.

– Men det skal regjeringen ha; den har gjort en del for å styrke virkemidlene. Retten til å ta utdanning når en er arbeidsledig er for eksempel utvidet. Det er viktig! Regjeringen har imidlertid ikke vært god nok til å synliggjøre hva vi skal omstille oss til og hvordan. Og man må bli bedre til å informere om tiltakene som settes i verk, sier hun.

– Hva har regjeringen gjort for å styrke evnen til å omstille seg?

Under Arendalsuka i august inviterte YS arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) og stortingsrepresentant Rigmor Aasrud (Ap) til å diskutere nettopp hva regjeringen har gjort for å styrke virksomhetenes evne til å omstille seg.

– Det er tøft å omstille et land fra oljeøkonomi til å skulle ha mange ben å stå på. Omstillingen vil ta tid, men det ligger allerede nå tiltakspakker for å skape flere arbeidsplasser i både statsbudsjettet og i det reviderte statsbudsjettet. Og så må vi inn med forskning og utvikling på lang sikt.

Slik svarer statsråd Hauglie på kritikken om at regjeringen ikke har gjort nok.

– Regjeringen har jobbet med omstilling i tre år nå. Da er det overraskende at dere får så dårlig karakter fra arbeidstakerne. Dere bør ta disse tallene alvorlig! Dere har ikke lyktes med å skape trygghet for den omstillingen vi er i nå, repliserer Arbeiderpartiets Rigmor Aasrud.

Aasrud var statsråd i Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet i Jens Stoltenbergs andre regjering.

YS-leder Jorunn Berland viser til at grunnlaget for omstilling er bra, slik det kommer frem av de ferske tallene i Arbeidslivsbarometeret:

– Vi kan ikke snakke om en akutt krise, men vi må gjøre endringer. Flere hender må i arbeid, påpeker hun.

Arbeidsminister Hauglie: – Ansatte fra oljebransjen er vant til å pendle

Selv om folk både er klare for mer utdanning og flere arbeidsoppgaver, er de lite lystne på å flytte på seg for å komme i jobb, viser Arbeidslivsbarometeret.

Men å pendle bør ikke være en ny situasjon for ansatte fra oljebransjen, mener arbeidsminister Anniken Hauglie:

– Det er stort behov for arbeidskraft i andre deler av arbeidsmarkedet enn oljebransjen, og i andre deler av landet. De som har jobbet i oljebransjen er vant til å pendle. Vi skal ikke hausse opp et pendlerspøkelse som ikke fins, advarer hun.

– Når man er etablert i Stavangerområdet med familie, barn som går på skole og et hus man ikke  får solgt, er det ikke bare å flytte, svarer stortingsrepresentant Rigmor Aasrud.

– Usikkerheten er alvorlig nok for de som føler på den. Og de er mange, påpeker YS-leder Jorunn Berland.

YS-lederen: Trepartssamarbeidet har blitt dårligere med denne regjeringen

YS-leder Berland understreker at den aller viktigste jobben med å skape omstilling skjer ute på den enkelte virksomhet. Og da må et velfungerende trepartssamarbeid være på beina.

– Den viktigste omstillingen skjer ute i bedriftene, i samarbeid mellom ledelse og tillitsvalgt. De tillitsvalgte er kreative til å finne løsninger når vi er med på lasset, mener hun.

– Ja det er dette som er trepartssamarbeidet, men regjeringen har ikke tatt arbeidstakerorganisasjonene på alvor, hevder Rigmor Aasrud.

– Arbeiderpartiet klager og rakker ned på regjeringens politikk, men har ingen forslag selv, svarer arbeidsministeren.

– Dere hører ikke etter, men skal gjerne få en ekstra time med oss, repliserer Aasrud.

– Regjeringen har mye å gå på for å få til et godt trepartssamarbeid. Jeg synes det har blitt dårligere enn hva det var under regjeringen Stoltenberg. Da var det riktignok slik at «noen» snakket sammen på forhånd, men vi andre ble også hørt i alle fall. Den sittende regjeringen har plassert alle arbeidstakerorganisasjonene på gangen, sier Berland.

Hei, jeg heter Yrsa. Hva kan jeg hjelpe med?