Omstillingsvillige nordmenn

Nordmenn er for det meste ganske omstillingsvillige i jobben, viser YS Arbeidslivsbarometer. YS og Virke mener det lover godt, men advarer samtidig mot forhold som hindrer folk i å søke nye oppgaver og arbeidsplasser.

F.v.: YS-leder Jorunn Berland og direktør i Virke, Vibeke Hammer Madsen, forbereder seg til debatt om det nye arbeidslivet under Arendalsuka. Foto: Liv Hilde Hansen

– Det må bli enklere å bytte jobb eller arbeidsoppgaver mot slutten av karrieren. I fremtiden må flere stå lenger i jobb, slo YS-leder Jorunn Berland fast under et felles arrangement med Virke på Arendalsuka.

– Vi vil ha behov for hyppigere påfyll av kompetanse. Å få til det er et felles ansvar mellom arbeidsgivere, ansatte og politikerne, sa hun.

Blant de over 60 år mener hele 65 prosent at det vil være vanskelig å finne en ny jobb. Kun 37 prosent av de under 30 tror det samme.

68 prosent av de yngste svarer at de vil benytte seg av etterutdanning hvis arbeidsgiver legger til rette for det. Bare 30 prosent av de over 60 år svarer det samme. Blant de mellom 45 og 59 år svarer halvparten at de ville tatt imot en slik mulighet.

– De over 60 år kan og bør ha mange gode arbeidsår igjen. Jeg er glad for å se at også denne aldersgruppen er veldig omstillingsvillige. Men flere bør også gjøre noe aktivt for å holde seg attraktive – slik som å benytte seg av etterutdanning, sier Virkes direktør, Vibeke Hammer Madsen.

YS og Virke peker på tre store hindre politikere bør ta tak i for å sikre mobilitet i arbeidslivet:

  • Vi har et pensjonssystem som straffer den som skifter jobb, særlig mellom offentlig og privat.
  • Mye av den reelle kompetansen er skjult. Det skjer mye læring på den enkelte arbeidsplass, men arbeidstakeren får sjelden dokumentert kompetansen sin.
  • Det er for vanskelig å bytte jobb mot slutten av karrieren.
Hei, jeg heter Yrsa. Hva kan jeg hjelpe med?