Færre organiserte bekymrer Spekter

Sylvia Brustad, direktør i Spekter Helse fra september, er i likhet med YS bekymret for at stadig færre er medlem av en fagforening. Under halvparten av norske arbeidstakere er nå organisert.

F.v.: Bjørn Skrattegård, fagsjef for arbeidsliv og ledelse i Spekter, Sylvia Brustad, direktør i Spekter Helse, Mette Vilhelmshaugen, Delta, og Frank Grydeland, Delta. Foto: Liv Hilde Hansen

– En kjempeutfordring! Også for oss som arbeidsgivere, sa Brustad på årsseminaret til YS Spekter tirsdag.

Ved utgangen av 2016 var ca. 49 prosent av norske arbeidstakere fagorganisert. Det er et nivå vi må tilbake til den tidlige etterkrigstida for å finne maken til.

– Mens Unio og Akademikerne vokser, er YS og LO i langsom tilbakegang, påpekte Brustad.

– Vi må sørge for at organisasjonsgraden går opp. Spesielt må vi få unge til å organisere seg, sa Spekterdirektøren.

Bjørn Skrattegård, fagsjef for arbeidsliv og ledelse i Spekter, mener arbeidsgiversiden ikke bare har en egeninteresse i at så mange arbeidstakere som mulig er organisert, men at Spekter også kan bidra i å øke organisasjonsgraden:

– Vi kan få arbeidsgivere til å organisere seg. Da får en på plass tariffavtaler, sørger for system. Det kan vi bidra med, sa Skrattegård hos YS Spekter.

– Vi ønsker et sunt og godt samarbeid mellom ansatte og arbeidsgivere. Og at de lokale tillitsvalgte har en arena å jobbe på.

Hei, jeg heter Yrsa. Hva kan jeg hjelpe med?