Fagskoleutdanningen er en del av tertiærutdanningen. Det vil si utdanning på nivå etter videregående opplæring. Fagskoleutdanning er høyere yrkesfaglig utdanning. Opptakskravet til fagskoleutdanning er yrkeskompetanse, med eller uten fag-/svennebrev, generell studiekompetanse eller realkompetanse.
Fagskolen gir en yrkesrettet utdanning som kan tas direkte i bruk i arbeidslivet. Fagskolen er viktig for mange av våre medlemmer som en videreutdanning etter fagbrev.
Fagskolene fyller en viktig funksjon spesielt i forhold til praktisk etter- og videreutdanning i et livslangt læringsperspektiv. Ansatte innen en rekke fagområder gis mulighet for faglig påfyll og en karriereutvikling på arbeidsplassen. Fagskoleloven tar utgangspunkt i at tilbudet av fagskoleutdanning skal styres av arbeidslivets etterspørsel etter kompetanse.
Det finnes både private og offentlige fagskoler. Det er NOKUT som godkjenner fagskoleutdanningene i Norge, blant annet ut i fra kriterier om relevans til arbeidslivet og at det bygger på videregående opplæring.
Pågående arbeid
Det arbeides for å styrke fagskolesektoren. Regjeringen har lagt frem stortingsmeldingen «Fagfolk for fremtiden». (Meldingen følger opp NOU 2014:14: Fagskolen et attraktivt utdanningsvalg.)
Dette er noen av tiltakene i stortingsmeldingen
- Utviklingspott på 35 millioner kroner
- Rett til å være del av en studentsamskipnad
- Bedre overgang til universitets- og høyskoleutdanninger
- Nytt nasjonalt opptakssystem
- Ny tilskuddsordning for fagskoleutdanning
- Ny kvalitetspris
- Kartlegge og heve kompetansen blant fagskolelærerne
- Bedre kunnskapsgrunnlag om fagskoleutdanningen
- Treårig fagutdanning ved særlige tilfelle
Stortingsmeldingen har også ført til forslag til endringer i fagskoleloven. Forslaget ble sendt på høring høsten 2017.
YS om fagskolen
YS ønsker å styrke fagskolen som den viktigste videreutdanningen for de med fagbrev. Det er viktig at finanseringen av fagskolene styrkes og gjøres mer forutsigbar, og at overgangsmuligheter inn i annen høyere utdanning styrkes.
YS mener
- At fagskolens tilbudsstruktur må forankres hos partene i arbeidslivet.
- At overgangsmulighetene mellom fagskole og høyere utdanning skal styrkes.
- At det må utarbeides en felles finansieringsordning for alle utdanningstilbudene på fagskolenivå.
Slik deltar YS i arbeidet på nasjonalt nivå
Kunnskapsdepartementet oppnevnte i desember 2017 nytt fagskoleråd for 2018-2020. YS har nå fått fast plass i Nasjonalt fagskoleråd.YS har også en plass i nasjonalt utvalg for fagskoleutdanning i helse- og oppvekstfag. I tillegg er fagskolen et viktig tema for mange av de yrkesopplæringsnemndene der YS er representert, selv om disse primært arbeider med videregående opplæring.
Nyttig informasjon om fagskolen
NOU 2014:14 “Fagskolen – et attraktivt utdanningsvalg”