Dette er YS fem krav til regjeringen

– Det ligger mange uløste oppgaver foran oss, og som jeg forventer at regjeringen tar tak i, sier YS-leder Jorunn Berland.

YS-leder Jorunn Berland og statsminister Erna Solberg under YS-konferansen for fire år siden. Foto: Erik Norrud

YS forventer at regjeringen tar grep om alle de uløste oppgavene i arbeidslivet og fremsetter fem konkrete krav.

1. Ny kompetansereform for arbeidslivet

Livslang læring er avgjørende for å sikre en omstillingsdyktig arbeidsstyrke, med høy sysselsetting. Regjeringen må derfor sette seg ned sammen med partene og utforme en ny kompetansereform for arbeidslivet. Målet er at flere tar etter- og videreutdanning.

2. Endre effektiviseringsreformen i offentlig sektor

I forrige periode lanserte regjeringen Avbyråkratiserings- og effektivitetsreformen. Reformen innebærer kutt i driftsutgiftene til staten med en viss prosent i året. YS mener dette ikke gjør offentlig sektor mer effektiv. YS mener regjeringen må investere i IT-systemer og kompetanse fremfor å gjøre ostehøvelkutt.

3. Få prosessen om å endre pensjonssystemet tilbake på sporet

Pensjonsreformen er ikke fullført. Flere endringer må fortsatt gjøres. YS forventer at regjeringen sørger for at prosessen kommer raskt i gang med å tilpasse offentlig tjenestepensjon til ny folketrygd. YS forventer at regjeringen legger til rette for individuell kontoer for private innskuddspensjoner.

4. Et krafttak mot arbeidslivskriminalitet

Kriminalitet i arbeidslivet er en av de største truslene mot den norske modellen. YS forventer et krafttak gjennom å øke bevilgningene til og styrke samarbeidet mellom kontrolletatene.

5. Tilpasse arbeidsmiljøloven en ny tid

Arbeidsmiljøloven skal også være en vernelov for arbeidstakere uten tradisjonell tilknytning til arbeidslivet. Regjeringen må derfor sette i gang arbeidet med å gjennomgå arbeidstaker- og arbeidsgiverbegrepet. Innleie må ikke bli den nye normalen i stadig flere bransjer.

Hei, jeg heter Yrsa. Hva kan jeg hjelpe med?