Etter intens møtevirksomhet over to uker, ble den årlige ILO-konferansen avsluttet lørdag 11. juni. For første gang siden koronapandemien ble konferansen avholdt fysisk i Genève, Sveits. På ILO-konferansen møtes arbeidstakere, arbeidsgivere og myndigheter fra hele verden for å jobbe for et mer rettferdig arbeidsliv globalt.
Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) ble grunnlagt i 1919, og er et byrå i FN som jobber konkret med saker knyttet til arbeidslivet globalt. Det er med andre ord et viktig organ for fagbevegelsen, så vel som myndigheter og arbeidsgivere.
Internasjonalt samarbeid i en urolig tid for verden
Kristoffer Vikan deltok på konferansen gjennom Genèveskolen. Genèveskolen er en nordisk tillitsvalgtskole, som siden 1931 har bidratt med opplæring og påvirkning av det globale arbeidslivet.
I følge Vikan har opplegget vært både hektisk og lærerikt, men han påpeker også viktigheten av forpliktende internasjonalt samarbeid, spesielt i urolige tider for verden.
– I en urolig tid for verden er det viktigere enn noensinne å slutte opp om internasjonale institusjoner som ILO. Det er konfliktdempende, fredsskapende og bidrar til bedre arbeidsvilkår i Norge og i den store verden, sier Vikan.
Trepartssamarbeid i praksis
Vikan legger til at Genèveskolen viser i praksis hvor viktig internasjonal samhandling er for trepartssamarbeidet – både gjennom politisk påvirkning, men også gjennom erfaringsutveksling og fellesskap på tvers av landegrenser.
– ILO-konferansen er trepartssamarbeid i praksis. I en globalisert verden er regler og retningslinjer for arbeidslivet ekstremt viktig. Jeg mener det er helt avgjørende at YS er tilstede i dette arbeidet og er stolt av å ha representert Delta under årets Genèveskole, avslutter han.
YS-lederen: – Genèveskolen gir et unikt faglig grunnlag
YS-leder Erik Kollerud er tidligere elev ved Genèveskolen. Han sier dette om det faglige opplegget:
– Hele opplegget gir et unikt faglig grunnlag, og man får et innblikk i hvor viktig arbeidet i ILO er for arbeidslivet globalt og i Norge. Grunnreglene for arbeidslivet utarbeides her og har stor betydning for arbeidstakere i hele verden, sier YS-lederen.