- 22 fagforeningsaktivister ble drept. De ti verste landene er Bangladesh, Belarus, Ecuador, Egypt, Eswatini, Guatemala, Myanmar, Filipinene, Tunisia og Tyrkia.
- 87 prosent av verdens land bryter streikeretten. Rundt 75 prosent av landene krenker retten til kollektive forhandlinger, ekskluderer arbeidstakere fra retten til å etablere eller bli med i en fagforening, eller hindrer registrering av fagforeninger.
- I 65 prosent av landene hadde arbeidere ingen eller begrenset tilgang til rettferdighet. I 43 prosent av landene er det blitt begrenset ytrings- og forsamlingsfrihet.
- Arbeidere ble arrestert og internert i 74 land og opplevde vold i 44 land.
Det viser Global Rights Index, offentliggjort denne uka. Global Rights Index er en årlig rapport fra den Internasjonale Faglige Samorganisasjonen (International Trade Union Confederation) og beskriver tilstanden i det internasjonale arbeidslivet, målt i 157 land.
ITUC organiserer mer enn 190 millioner arbeidere i 169 land og har 340 medlemsorganisasjoner, herunder YS i Norge.
YS: – Norge må trappe opp bistanden for anstendig arbeid
YS har bidratt til rapporten og YS-leder Hans-Erik Skjæggerud mener funnene både er overraskende, men også alvorlige:
– I mange land er det selve demokratiet som er under angrep. Det er en klar sammenheng mellom arbeidernes rettigheter og styrken i ethvert demokrati, sier YS-lederen.
– De grove bruddene på arbeidstakeres rettigheter er også en utfordring for norsk arbeidsliv. Aksepterer vi at dette skjer ett sted på kloden, vil vi man kunne få et kappløp mot bunnen – der rettigheter kommer under press også andre steder, tror Skjæggerud.
Etterlyser mer engasjement fra norske myndigheter
YS mener norske myndigheter må engasjerer seg sterkere i arbeidet for arbeidstakernes rettigheter på internasjonalt plan. Et viktig verktøy er bistandsbudsjettet.
Økonomisk vekst og velstand fordrer at arbeidstakeres rettigheter styrkes, mener YS. Derfor bør en større andel av bistandsbudsjettet gå til dette.
Årets rapport er den ellevte rapporten fra ITUC og får stor oppmerksomhet under den pågående ILO-konferansen i Genève. ILOs konvensjoner er bindene for medlemslandene og i Genève møtes både myndigheter, arbeidsgivere og arbeidstakere.
– I tillegg til å innrette mer av bistandsbudsjettet mot å styrke arbeidstakerrettigheter, bør Norge forsterke innsatsen sin i ILO med å foreslå nye konvensjoner på områder der arbeidstakeres rettigheter bør styrkes, og i større grad holde de land som bryter ILOs konvensjoner ansvarlig, sier Skjæggerud.