Full streikestøtte fra YS til de kabinansatte i SAS

– YS gir vår fulle støtte til de kabinansatte i SAS og deres kamp for en lønn å leve av, sier YS-leder Hans-Erik Skjæggerud.

Fredag morgen ble det brudd i meklingen mellom kabinansatte i SAS og NHO Luftfart/SAS. De kabinansatte, organisert i YS-forbundet Parat, gikk dermesd ut i streik. Arkivfoto: SAS

Fredag morgen kom det til brudd i meklingen mellom de kabinansatte i SAS og motparten NHO Luftfart/SAS. De kabinansatte gikk derfor ut i streik fredag. Alle SAS-flygninger vil bli rammet på litt sikt.

– Kravene om en rimelig lønnsutvikling og arbeidsforhold andre arbeidstakere tar som en selvfølge, må innfris av SAS, uttaler YS-leder Hans-Erik Skjæggerud.

– YS krever at SAS viser reell vilje til å finne en løsning så raskt som mulig. Inntil det skjer må ledelsen i SAS bære det fulle og hele ansvaret for situasjonen selskapet nå har satt sine reisende kunder i, understreker han.

Uenighet om både arbeidsvilkår og lønn

– SAS har ikke vært villige til å imøtekomme oss på noen av våre krav. Vi hadde derfor ikke noe annet valg en å gå til streik. Det sier Martinus Røkkum, leder for SAS Norge kabinforening, tilsluttet YS-forbundet Parat.

Lønna er den samme i dag som for 12 år siden, i følge Røkkum:

– Vi har gang på gang gått ned i lønn og jobbet mer for å redde en arbeidsgiver og et selskap i krise. Reelt har vi ikke hatt lønnsvekst siden 2012, mens samfunnet for øvrig, inkludert alle andre flyselskap vi kan sammenligne oss med har opplevd en gradvis lønnsøkning. Når arbeidsgiver ikke ønsker å gi oss levelige forhold, har vi ikke noe annet valg enn å gå til streik, sier han.


Leder for SAS Norge kabinforening i Parat, Martinus Røkkum, sier alle SAS-flygninger på litt sikt vil bli rammet og at SAS vil bli stående på bakken frem til deres krav er godtatt. Foto: Trygve Bergsland/Parat

Tror streiken blir langvarig

– Månedslønna i SAS ligger 15 til 30 prosent under sammenlignbare selskaper. Forskjellen utgjør mellom 6 000 til 15 000 kroner lavere månedslønn. Vi ligger så langt bak i lønn at det er kritisk for mange. Det er vanskelig å betjene lån og klare seg økonomisk. Dette kan ikke fortsette, påpeker Røkkum.

Han mener det er umulig å fortsette å jobbe for SAS med dagens betingelser:

– Vi har fastlønn uten tillegg for å jobbe flere timer. Vi har heller ikke ekstra betalt for å jobbe kveld, netter eller helger. Når arbeidsgiver pålegger oss stadig flere arbeidsoppgaver får vi heller ikke betalt for dette, men får ytterligere redusert tid til å spise eller ta en pause i løpet av en lang arbeidsdag. Slik kan vi ikke ha det, sier Røkkum.

SAS har ansvaret for streiken

Røkkum sier det er SAS som nå fullt og helt må bære ansvaret for at passasjerene blir rammet.

– Vi beklager dette sterkt. Denne streiken kunne SAS unngått hvis de hadde vist reell vilje til løsning. I stedet møter vi et arrogant SAS, som mener at deres ansatte skal godta dårligere arbeidsvilkår og enda dårligere lønn. Det kan vi rett og slett ikke akseptere, sier kabinlederen og opplyser at medlemmene krever reelle forbedringer.

– Vi er villig til å streike lenge om nødvendig, men håper at SAS tar til fornuft. Med et anstendig tilbud fra SAS setter vi oss ved forhandlingsbordet igjen, sier Røkkum.

Hei, jeg heter Yrsa. Hva kan jeg hjelpe med?