Pensjon ved særaldersgrenser: Trenger mer tid for å bli enige

YS’ nestleder Lizzie Ruud Thorkildsen mener det er fornuftig å ta seg tid til å bli enige om en god løsning. – Vi må utforme pensjonsordninger som gjør at Forsvaret trekker til seg- og beholder kompetente ansatte.

Foto: Lizzie Ruud Thorkildsen leder YS’ forhandlinger med Regjeringen og de andre parene. Foto: Thomas Brun/NTB Kommunikasjon

I fjor ble pensjonsordningene for offentlig ansatte med særaldersgrenser reforhandlet. Den gang ble Regjeringen og organisasjonene på arbeidstakersiden enige om en felles løsning for alle grupper.

Partene ble også enige om å diskutere særskilte løsninger for de som fremdeles har plikt til å fratre ved særaldersgrensen. I dag gjelder dette bare ansatte i Forsvaret. De særskilte løsningene skulle være på plass innen 1. juli i år, men denne fristen ble utsatt til 1. oktober i år. Nå har partene landet på at de trenger enda mer tid og ny frist er satt til 15. januar neste år. Samtidig skal Forsvarsdepartementet bidra med innspill.

– Det er fornuftig at partene tar seg enda bedre tid og finner gode løsninger. Både langtidsplanen for forsvarssektoren og Totalberedskapskommisjonen viser hvilken viktig samfunnsrolle de ansatte i Forsvaret har og vil få i årene fremover. Derfor må vi utforme pensjonsordninger som gjør at Forsvaret trekker til seg og beholder kompetente personell, poengterer YS’ nestleder Lizzie Thorkildsen.

Hei, jeg heter Yrsa. Hva kan jeg hjelpe med?