COP29: Fra møte med YS til internasjonalt klimatoppmøte i Baku

11. november startet FNs klimatoppmøte COP29 i Baku, Aserbajdsjan. Medlemslandene i FNs klimakonvensjon og Parisavtalen vil ventelig sette nye og mer ambisiøse mål for å begrense den globale oppvarmingen.

I november møtte partene klima- og miljøvernminister Tore Sandvik (Ap) i Rådet for rettferdig omstilling. Foto: Klima- og miljøverndepartementet

Sander Eilertsen

Samfunnspolitisk rådgiver

– Nå blir den sosiale dimensjonen viktigere enn på lenge. Bærekraft er mer enn bare utslippstall, og alle grønne omstillingstiltak må vurderes opp mot konsekvensene for arbeidstakerne, sier YS-leder Hans-Erik Skjæggerud.

Før han dro til Baku, møtte klima- og miljøminister Tore O. Sandvik (Ap) YS og de andre partene i Rådet for Rettferdig omstilling. De diskuterte blant annet hvordan vi kan sikre en rettferdig omstilling i overgangen til et arbeidsliv med lavere utslipp, og hvilken kompetanse fremtidens arbeidstakere trenger for å håndtere denne overgangen.

Vi må satse på kompetansebygging

For YS var det viktig å poengtere at omstillingen må ta utgangspunkt i de arbeidstakerne vi har, og legge til rette for at de kan bidra best mulig. YS la også vekt på hvor viktig utdanning og opplæring er for å håndtere overgangen til en mer sirkulær økonomi, som vil kreve alt fra ny innkjøpskompetanse i kommunene, til opplæring i hvordan reparere industriutstyr.

– En vellykket grønn omstilling krever at vi styrker de ansattes kompetanse. Ved å satse på kontinuerlig etter- og videreutdanning av arbeidstakere ruster vi dem med kunnskapen, ferdighetene og holdningene som trengs for en grønnere og mer bærekraftig økonomi og samfunn. Vi forventer at klima- og miljøministeren adresserer dette i Baku, sier Skjæggerud.

Hvem skal ta regningen?

Et annet viktig tema for årets klimatoppmøte, som har blitt kalt «Finance COP», er hvordan vi skal finansiere klimatiltak i fattige land. Her var Skjæggerud klar i møte med klima- og miljøministeren:

Det er viktig at de som påtar seg byrdene ved omstillingen, får noe tilbake. For å forhindre at avgiftsøkninger i for stor grad rammer lavinntektshusholdninger, bør for eksempel en økning i CO2-avgiftene følges opp av en lavere skatt på lav og middels lønnsinntekt.

Se denn korte reportasjevideoen fra Rådet for Rettferdig omstilling.

Sander Eilertsen

Samfunnspolitisk rådgiver