– Svaret er enkelt – ja, det gjør det, sier nestleder i YS og medlem av Kompetansereformutvalget, Lizzie Ruud Thorkildsen.
Innen 2030 vil Norge ha flere eldre enn yngre arbeidstakere. I tillegg endrer den teknologiske utviklingen måten vi jobber på. For dagens unge betyr det et arbeidsliv med økende krav til kompetanse – og færre kolleger til å dele oppgavene med. For å møte fremtidens behov trenger vi et arbeidsliv som gir alle mulighet til å omstille seg og få kunnskap om ny teknologi og nye arbeidsmåter.
Rapporten tydeliggjør utfordringer, noen løsninger, men mange dissenser
Kompetansereformutvalgets rapport skulle peke ut en klar strategi for hvordan Norge kan legge bedre til rette for omstilling og læring i arbeidslivet, slik at både arbeidsgivere og arbeidstakere utvikler den kompetansen Norge trenger. I stedet preges den av uvanlig mange dissenser og manglende enighet.
Hvorfor angår dette deg? Arbeidskraften er selve ryggraden i Norges økonomiske utvikling og velferd. Når befolkningen blir stadig eldre, og færre er i yrkesaktiv alder, blir det avgjørende at vi utnytter potensialet i hele arbeidsstyrken. Samtidig går den teknologiske utviklingen i rekordfart og endrer kravene til kompetanse.
– Livslang læring angår alle – selv de som kanskje ikke har innsett det enda. Vi må være forberedt på å lære og tilpasse oss nye krav gjennom hele arbeidslivet, understreker Thorkildsen.
Dette må vi gjøre nå: YS’ krav til handling
YS ønsker et helhetlig, nasjonalt system for realkompetanse, som verdsetter og dokumenterer den faktiske kompetansen folk sitter på, både den formelle og den uformelle.
– Dette vil sikre rettferdig vurdering uavhengig av geografisk tilhørighet og gi både arbeidstakere og arbeidsgivere den forutsigbarheten de trenger. Vi ser allerede at mange yrkesgrupper må omstille seg, og med den rivende teknologiske utviklingen blir behovet bare større med årene, sier Thorkildsen.
I tillegg vil YS gjøre tilgangen til høyere utdanning enklere enn i dag.
– Ikke-formell kompetanse må anerkjennes som en inngangsbillett til høyere utdanning. Utvidelsen av Nasjonalt Kvalifikasjonsrammeverk er avgjørende i den sammenheng, legger Thorkildsen til.
Politisk handling er avgjørende
– YS er tilfreds med at flere av våre forslag har fått støtte i rapporten, men den manglende enigheten blant partene skaper forsinkelser vi rett og slett ikke har tid til. Nå må vi finne løsninger og handle, avslutter Thorkildsen.
Så, angår dette deg, spør du? Ja, så sannelig gjør det det.