Anslår at veksten i økonomien tar seg godt opp

– Høyere prisvekst gjør at kravene i lønnsoppgjørene må skjerpes tilsvarende hvis medlemmene våre skal få en reallønnsvekst. Den kampen er vi villige til å ta. Slik kommenterer YS-leder Hans-Erik Skjæggerud den endelige rapporten fra TBU, som kom i dag.

TBU har lagt frem sin endelige rapport om grunnlaget for inntektsoppgjørene. Illustrasjon: NTB Creative

Fredag 28. mars kom den endelige TBU-rapporten, eller «lønnsoppgjørets bibel» som den også blir kalt, fordi den er så viktig for partenes lønnsforhandlinger.

Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene (TBU) tar for seg lønnsutviklingen de senere årene i ulike deler av økonomien, fordeling av lønn og inntekt, de økonomiske utsiktene i Norge og internasjonalt, og industriens konkurranseevne.

Mener tollkrigen vil påvirke oss

Det er spesielle tider i Norge og verden, med handels- og sikkerhetspolitisk uro. Tollkrigen kan påvirke oss både positivt og negativt, via priser, renter og etterspørselen etter norske varer.

– Da er det betryggende å se at sentrale prognosemiljø fortsatt anslår at veksten i norsk økonomi tar seg godt opp i 2025, mener Skjæggerud.

Så langt har prisveksten har vært noe høyere enn forventet for 2025. Derfor har TBU også justert opp sitt anslag på prisveksten fra 2024 til 2025 fra 2,5 til 2,7 prosent. Høyere prisvekst betyr at kravene i lønnsoppgjørene må skjerpes tilsvarende for å oppnå reallønnsvekst.

TBU beskriver god lønnsomhet i industrien

Lønnsomheten i industrien er svært god, i følge TBU. Driftsresultatet og kapitalavkastningen er høy. Arbeidstakernes andel av verdiskapingen er tilsvarende lav.

Konkurranseevnen til norsk industri er styrket overfor utlandet. Det var god produktivitetsvekst i norsk industri i fjor, i følge TBU-rapporten.

I tillegg peker flere miljøer på utsikter til fortsatt gode tider i industrien: SSBs konjunkturbarometer for industrien viser god ordretilgang og forventninger om en gunstig prisutvikling, både i hjemme- og eksportmarkedet. Data fra Norges Banks regionale nettverk tyder på høy investeringsvekst i industrien i år.

– Frontfaget har svært lønnsomme år bak seg, og trolig også foran seg. Når lønnsevnen i frontfaget er god, skal alle våre medlemmer få merke det i lommeboka. Dette er kjernen i frontfagsmodellen, understreker YS-lederen.

Hei, jeg heter Yrsa. Hva kan jeg hjelpe med?