Samarbeider om å få flyktninger raskere i jobb

YS, Virke og Oslo kommune skal samarbeide for å få flykninger raskest mulig ut i jobb. – Arbeid er roten til alt godt, mener YS-leder Jorunn Berland.

F.v.: YS-leder Jorunn Berland, Vibeke Hammer Madsen, administrerende direktør i Virke, Geir Lippestad, byråd for næring og eierskap i Oslo kommune og Inga Marthe Thorkildsen, byråd for eldre helse og sosiale tjenester i Oslo kommune er avbildet ved siden av hverandre, på et seminar hvor de snakket om hvordan de kan samarbeide for å få flyktninger raskt ut i jobb. Foto: Liv Hilde Hansen
F.v.: YS-leder Jorunn Berland, Vibeke Hammer Madsen, administrerende direktør i Virke, Geir Lippestad, byråd for næring og eierskap i Oslo kommune og Inga Marthe Thorkildsen, byråd for eldre helse og sosiale tjenester i Oslo kommune skal samarbeide for å få flyktninger raskt ut i jobb. Foto: Liv Hilde Hansen
Liv Hilde Hansen. Foto: Erik Norrud

Liv Hilde Hansen

Webredaktør

I 2016 bosatte Oslo kommune ett tusen flyktninger. I tillegg befinner ett hundre seg i et flyktningmottak i hovedstaden. Nå er det jobb som gjelder: YS, arbeidsgiverforeningen Virke og Oslo kommune skal derfor samarbeide for å få flyktningene raskest mulig ut i jobb

– Vi representerer 21 tusen virksomheter. En god del av dem tok kontakt da det ble klart at mange flykninger ville komme til Norge. De lurte på hva de kunne gjøre. Engasjementet var stort, forteller Vibeke Hammer Madsen, administrerende direktør i Virke.

– Veien til integrering går raskere gjennom arbeidslivet, og næringslivet vil og kan hjelpe. Arbeidsgiverne vil også dra nytte av at dette. Kunder og klienter speiles bedre. Og vi får mer mangfoldige og produktive team. Vi vet at mangfold på arbeidsplassene er lønnsomt, sier Madsen.

– Vi skal gi flyktningene en god start

– La oss snu et gammelt ordtak og si; arbeid er roten til alt godt. Vi kan ikke ha store grupper mennesker som står utenfor arbeidslivet. Det er verken bra for den enkelte, eller samfunnet som helhet, påpeker YS-leder Jorunn Berland.

– Flyktninger står ofte bakerst i køen. Jeg tror dessverre det handler mye om holdninger. Mange har med seg gode kvalifikasjoner, i tillegg til nye ideer og impulser. Det kan berike arbeidsplassen, minner hun om.

– La oss gi flyktningene en god start. Istedenfor å se problemer må vi se muligheter. Dem er det mange av!

– Det handler om solidaritet 

Inga Marthe Thorkildsen, byråd for eldre helse og sosiale tjenester i Oslo kommune, mener det er en vinn-vinn situasjon å få flyktningene i hovedstaden raskest mulig ut i jobb.

– Jeg tror holdningene i næringslivet er sammensatt, men det er spennende å se hvordan samfunnsansvaret er mer og mer på vei inn. Dette gir virksomhetene noe. Man ser at mangfold på arbeidsplassene er et gode.

– I helgen så jeg filmklipp fra Syria. Det var helt forferdelig. Jeg ble sittende å grine. Husk at dette handler om solidaritet. Jeg har en mormor som opplevde krigen i Norge. Det kan skje igjen, minner Thorkildsen oss om.

– Å sitte passiv, ofte med traumer etter krig, er ikke bra. Dette prosjektet er en unik mulighet til å snu en vond situasjon.

Liv Hilde Hansen. Foto: Erik Norrud

Liv Hilde Hansen

Webredaktør
Hei, jeg heter Yrsa. Hva kan jeg hjelpe med?