Lover at alle skal med

– Fire år med Høyre og FrP har gjort noe med det norske samfunnet. Jeg skal gjøre alt jeg kan for å unngå at det blir åtte år, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre under frokostmøtet hos YS onsdag.

- Det er på tide at vi får ytre høyre ut av regjeringskontorene, sa Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre under et frokostmøte hos YS 14. juni, her i samtale med YS-leder Jorunn Berland. Foto: Liv Hilde Hansen

Liv Hilde Hansen

Webredaktør

I følge Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre handler høstens stortingsvalg først og fremst om et verdivalg, et valg mellom hva vil Norge skal være.

– Det er under 90 dager til valget. Vi står foran et valg med mange veivalg for viktige politiske områder, sa Støre og siterte forfatter Are Kalvø og hans fabuleringer rundt spørsmålet «Hva er Norge?»; Jo, at det er typisk norsk å henge en mistet vott på en gren eller et gjerde, og så forvente at noen kommer og finner den igjen. Støre mener dette er fortellingen om tillit vel verdt å ta vare på.

– Det er et veivalg i den praktiske politikken mellom to tydelige alternativer, FrP og Høyre på den ene siden, og Arbeiderpartiet på den andre, argumenterer Støre.

– Det er på tide at vi får ytre høyre ut av regjeringskontorene. Vi ser det i hele Europa, hvordan de som styrer allierer seg med ytre høyre. Når integreringsministeren hevder at alle som flykter til Norge ønsker å bli båret på gullstol, er det et brudd på den anstendigheten som har holdt oss sammen. Det er et annet verdisyn enn vårt, påpeker Støre.

YS har hatt en rekke frokostmøter om høstens stortingsvalg

Arbeiderpartiets leder er siste politiker ut på YS’ i alt fem frokostmøter denne våren, der partiene har svart på spørsmål om sysselsetting, kompetanse, arbeidsmiljø og pensjon.

– Å få flere inn i, og bli værende i, arbeidslivet blir en av de viktigste oppgavene for den neste stortingsperioden, sa Høyres stortingsrepresentant Arve Kambe da han møtte ansatte og tillitsvalgte i YS og YS-forbundene til frokostmøte.

KrF bekymret over økte forskjeller
SV lover kamp mot forskjellene
FrP vil ha nasjonal minstelønn
Venstre står fast på AML-endringene
Miljøpartiet De Grønne vil fase ut produksjonen av norsk olje og gass

Dette er Arbeiderpartiets seks viktigste punkter for arbeidslivet

Arbeiderpartiets slagord for valgkampen er at «alle skal med». Det er både et løfte og et krav, i følge Støre. Og å sørge for at alle kommer med handler først og fremst om hva slags politikk Arbeiderpartiet vil ha for arbeidslivet.

– Trygghet for arbeid og i arbeid er vår overskrift. Jeg tror jeg vil si at det å styrke det organiserte arbeidslivet er noe av det viktigste vi kan gjøre i Norge i dag. Både for å ruste oss for de omstillingene som kommer og for å sikre gode og rettferdige løsninger i samfunnslivet, sier Støre.

Dette er Arbeiderpartiets seks viktigste satsingsområder for arbeidslivet:

  • Trygghet for arbeidslivet. Skape nye arbeidsplasser.
  • Unge inn i arbeid.
  • Kompetanseløft for arbeidslivet.
  • Styrke det organiserte og seriøse arbeidslivet.
  • Mer tillit og mindre kontroll i offentlig sektor.
  • Fullføre pensjonsreformen.

YS-lederen: – Det er ikke nok å heve fradraget for fagforeningskontingenten

Det bekymrer YS-leder Jorunn Berland at færre og færre velger å være medlem av en fagforening. Organisasjonsgraden har nå krøpet under 50 prosent for første gang på mange år.

– Det gjøres for lite for å øke andelen organiserte. Hva kan politikerne bidra med, vil Berland vite.

– Vi skal fornye og forsterke arbeidsmiljøloven, som fyller 40 år i år. Vi skal sette oss ned med partene og se på hva vi har behov for å gjøre noe med. Og så bør vi definere arbeidsgiver- og arbeidstakerbegrepet på nytt og bedre enn i dag, svarer Støre og viser til forandringene som følger med den nye delingsøkonomien og nye måter å jobbe på.

– Partene er viktige når vi skal legge ut på en ny kurs. I den perioden vi snart har bak oss har det vært for lite seriøs og genuin kontakt med partene, og da spesielt på arbeidstakersiden, sier Støre.

– Det er ikke nok å heve fradraget for fagforeningskontingenten. Vi i YS kommer tilbake til deg, lover Berland.

Liv Hilde Hansen

Webredaktør
Hei, jeg heter Yrsa. Hva kan jeg hjelpe med?