Under Arendalsuka la YS og Arbeidsforskningsinstituttet frem noen av tallene fra Arbeidslivsbarometeret for 2017. Hele datagrunnlaget legges først frem i oktober, i forbindelse med YS-konferansen.
– YS Arbeidslivsbarometer for 2017 viser et sammensatt, men likevel bemerkelsesverdig sunt og stabilt arbeidsliv, opplyser Arild H. Steen, ved Arbeidsforskningsinstituttet (AFI).
– Det er påfallende hvor jevnt ulike sektorer svarer på spørsmål relatert til mestring av egne arbeidsoppgaver. Folk opplever at de er kvalifisert for og mestrer arbeidsoppgavene sine, og snittet er nesten helt likt for samtlige segmenter vi undersøker, sier han.
I Arbeidslivsbarometeret for 2017 har over 3 000 respondenter svart på et batteri med spørsmål om sine holdninger til jobb og trivsel. Siden 2009 har YS i samarbeids med AFI målt trykket i arbeidslivet gjennom Arbeidslivsbarometeret.
Bekymringen i privat sektor har økt noe
– Selv om omstilling og endringsvilje har vært viktige temaer, kan vi slå fast at den jevne arbeidstaker ikke er veldig bekymret for fremtiden, sier YS-leder Jorunn Berland.
– Dermed er det ikke sagt at arbeidstakerne er ubekymret. Uroen øker noe, og da særlig i privat sektor, understreker hun.
Det er stor forskjell mellom offentlig og privat sektor, mellom ulike bransjer i økonomien og mellom de med høy og lav utdanning. Arbeidstakere med lav utdanning i enkelte bransjer i privat sektor opplever ofte lavere trygghet og tilknytning til arbeidslivet og mindre kompetanseutvikling. Dette gjelder særlig innenfor hotell, service, handel og butikk, viser Arbeidslivsbarometeret.
– For oss i fagbevegelsen er dette en utfordring. Vi vet at arbeidstakere som opplever mindre tilknytning og kompetanseutvikling i arbeidslivet også er sjeldnere organisert, og derigjennom mister muligheten til å kjempe for og forbedre sine vilkår. Her har vi en jobb å gjøre, poengterer Berland.
Vil stabiliteten vare?
– De som har fast jobb i Norge har det altså stort sett bra. Spørsmålet er hvordan vi kan sørge for at denne stabile trenden fortsetter, konstaterer YS-lederen.
– For at morgendagens arbeidsliv skal ha like gode vilkår for trygghet og trivsel må fagforeningene stå på enda hardere enn før. Den positive responsen må ikke bli en sovepute, understreker hun.
– Vi må sørge for at det ikke skapes A- og B-lag i norsk arbeidsliv. Selv om det ikke fins et slikt systematisk skille enda, ser vi tendenser til at enkelte bransjer satser mer på kompetanseheving. Det tror vi vil bli avgjørende for omstillingsevnen fremover, sier Berland.