– Vi kan ikke lenger belage oss på at det vi lærte på skole eller universitet holder hele yrkeslivet. Skal vi opprettholde et produktivt og effektivt arbeidsliv i årene fremover, må vi utvikle et bedre rammeverk. Det må legges til rette for at flere kan heve kompetansen oftere. Arbeidslivets behov må stå i sentrum, mener YS-lederen.
Etter- og videreutdanningsutvalget peker særlig på behovet for større fleksibilitet i utdanningssystemet og å styrke mulighetene for å jobbe og utdanne seg samtidig.
Utvalget foreslår blant annet at utdanningstilbydere stimuleres til å utvikle og tilby kortere opplæringsprogrammer, i samarbeid med arbeidslivet.
Dagens system rigget for lange utdanningsløp
– Dette er en forutsetning for å lykkes med livslang læring, og utvalget treffer godt i sine forslag. Dagens system er i for stor grad rigget mot formelle utdanningsløp. Livslang læring handler om å fylle konkrete behov hos bedriftene og den enkelte, og det er ikke nødvendigvis lange studieløp og akademiske grader, slår Erik Kollerud fast.
– YS har lenge jobbet for å fjerne begrensningene for videregående opplæring, forteller han.
– Vi er glad for at utvalget foreslår å utvide retten til videregående opplæring, slik at det blir mulig å ta et nytt fagbrev. Men der utvalget foreslår det som en forsøksordning ønsker vi at det realiseres fullt ut.
Vil endre reglene for hvem som kan få støtte fra Lånekassen
Etter- og videreutdanningsutvalget foreslår også å endre flere finansieringsordninger, blant annet reglene for støtte fra Lånekassen.
– For voksne med familie og huslån er det vanskelig å ta fri uten lønn for å heve kompetansen. At utvalget foreslår at også etter- og videreutdanning skal kvalifisere til støtte i Lånekassen er positivt, sier Kollerud.
– Vi støtter også forslagene om at det skal være større mulighet for å ta utdanning og opplæring når man er arbeidsledig eller syk.
YS ser nå fram til at forslagene kan settes ut i livet.
– Det er kort høringsfrist på rapporten, som er et viktig grunnlag for neste års stortingsmelding om livslang læring. Vi forventer at vi allerede neste år ser endringer i regelverket, som gjør at flere lærer hele livet og at vi får et enda mer omstillingsdyktig arbeidsliv.