– Forutsetningen for at vi skal lykkes med denne omstillingen, er at vi kontinuerlig klarer å utvikle kompetansen til arbeidstakerne og at vi evner å ta i bruk ny teknologi og nye løsninger. Kompetansekravene vil øke. Vi må alle fylle på med kompetanse gjennom hele yrkeslivet.
– Kompetanseutvikling har tradisjonelt vært en oppgave for arbeidsgiver og myndighetene. I YS har vi nå erkjent at vi i større grad må ta et ansvar for våre medlemmers kompetanse. Derfor løfter vi i år krav om kompetanseutvikling inn i vårens tariffoppgjør for første gang.
– Vi krever at partene i den enkelte virksomhet kartlegger fremtidige kompetansebehov, identifiserer kompetansegapet og i fellesskap utvikler strategi for kompetanseutvikling. Vi krever også at det skal avsettes tilstrekkelig tid for den enkelte arbeidstaker til kompetanseutvikling i arbeidstiden.
– I tillegg må det etableres et kollektivt kompetansefond, som sikrer ansatte reell mulighet til kompetanseutvikling. Dette må supplere, og ikke erstatte, arbeidsgivers ansvar for å finansiere kompetansetiltak i tråd med virksomhetens behov.
– YS tror dette er en helt nødvendig start, for at vi også i 2030 kan se tilbake på et tiår med vekst og bærekraftig utvikling.