Det er urolige tider i verden. I Myanmar har de merket dette lenge. Landets demokratiseringsprosess har fått seg et heftig skudd for baugen etter at militæret tok kontrollen og arresterte statsminister Aung San Suu Kyi. Det meldes om store opptøyer, og politiet i Myanmars hovedstad Yangoon har begynt å bruke vannkanoner mot demonstrantene.
Situasjonen i Myanmar ble adressert i et ekstraordinært styremøte i Den europeiske faglige samorganisasjon, der YS er medlem. Erik Kollerud representerte YS og stiller seg bak fordømmelsen fra en samlet europeisk fagbevegelse.
– Det som skjer i Myanmar nå er veldig alvorlig. Angrepene på sivilsamfunnet, landets ledere, journalister og fagorganiserte er noe vi fordømmer på det sterkeste. Vi er glad for at regjeringen er tydelige på dette, og håper Norge vil bidra til internasjonalt press mot kuppmakerne, sier Kollerud.
YS-lederen: – Vi krever at landets leder løslattes umiddelbart
Den europeiske faglige samorganisasjon vedtok en større resolusjon om situasjonen i Myanmar, der det ble understreket at EU og Norge må jobbe målrettet for å stase kuppet, og sørge for at volden mot sivilbefolkningen opphører.
– Dette klarer vi kun gjennom en koordinert innsats mellom EU, Norge og internasjonale institusjoner. Nå føler vi sterkt med de fagorganiserte i Myanmar som opplever å bli fengslet for deres fagforeningsarbeid. Vi krever også at landets leder, Aung San Suu Kyi, løslates umiddelbart, understreker Kollerud.
Dette er kravene fra en samlet europeisk fagbevegelse
I resolusjonen fra Den europeiske faglige samorganisasjon ble det fremmet en rekke krav som YS stiller seg bak.
- Alle land må stå samlet og ikke anerkjenne militæret i Myanmar
- Umiddelbar løslatelse av alle fagorganiserte, journalister, politikere og landets leder, Aung San Suu Kyi
- Myanmars plass i FN må opphøre frem til kuppmakerne ikke har kontroll lenger
- FNs sikkerhetsråd må vedta en haste-resolusjon om situasjonen
- Menneskerettighetsrådet må komme med en uttalelse og fordømmelse av kuppforsøket
- Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) har en nøkkelrolle i å monitorere angrep på organiseringsfriheten og organiserte. Derfor kreves det at ILOs generaldirektør bruker sine internasjonale kanaler for å stanse kuppet
- Det må innføres sanksjoner mot militære ledere, inkludert umiddelbare sanksjoner mot deres forretningsinteresser, og stoppe Myanmars tilgang til det indre marked i EU
- Handel av militært materiell med Myanmar må opphøre umiddelbart
- Samarbeidspartnere av kuppmakerne må bli avslørt og holdes ansvarlig av alle land, spesielt EU og Norge.
- Umiddelbar støtte fra verdenssamfunnet til de som flykter fra militæret i Myanmar
- Beskytte nasjonale minoriteter i Myanmar, spesielt Rohingya-befolkningen
- Beskytte Myanmars utsendte diplomater
- For å vise støtte til fagorganiserte og arbeidere som demonstrerer mot kuppet, må internasjonale selskaper kutte alle bånd til militæret i Myanmar. EU må jobbe med asiatiske land for å fordømme og ha en samlet innsats mot kuppet