Arbeidsmarkedet trenger fortsatt nye hoder og hender 

Foto: © Dag G Nordsveen / Samfoto

Nina Skove Falck

Sjeføkonom i YS 

8. mai publiserte Nav bedriftsundersøkelsen for 2025. Her kartlegger Nav hvilke planer bedriftene har for ansettelser, og hvilke utfordringer de opplever når de skal ha tak i arbeidskraft med relevant kompetanse.

Over ti tusen virksomheter i offentlig og privat sektor deltar i undersøkelsen. 

Ikke like stor mangel på arbeidskraft lenger
Mangelen på arbeidskraft har sunket de to siste årene og fortsetter å synke også i år.

Den samlede mangelen på arbeidskraft ligger nå på 39 tusen personer, mensd antall registrerte arbeidssøkere er 83 tusen. 

– Selv om mangelen på arbeidskraft ikke er like stor som før, trenger vi fortsatt en del folk. På mange måter er det Nav selv som sitter med løsningen, mener YS-leder Hans-Erik Skjæggerud.  

– Vi har 83 tusen personer som er registrert som arbeidsledig. I tillegg får mange helseoppfølging, men har likevel mye å bidra med i arbeidslivet. Nav må bruke de virkemidlene de har, og sørge for at de som ønsker å jobbe får muligheten, oppfordrer han.

– Det er helt avgjørende å se på oppgavefordelingen i helse- og omsorgssektoren, mener YS-leder Hans-Erik Skjæggerud. Foto: NTB Kommunikasjon/Thomas Brun

Mangelen på ansatte er størst i helse og omsorg
Fra 2024 til 2025 sank mangelen på arbeidskraft i de fleste yrkene, men det fins unntak. I servicebransjen og industrien økte mangelen på arbeidskraft.

Det er størst mangel på personer med yrkesfaglig utdanning, særlig innen mekaniske fag og pleie- og omsorg, viser Navs undersøkelse. 

Mangelen på ansatte er størst innen helse- og omsorgsyrkene, med en manko på rundt 11 tusen personer.  

– Det er helt avgjørende å se på oppgavefordelingen i helse- og omsorgssektoren. Unødige barrierer må bort, slik at arbeidskraften kan brukes så effektivt som mulig, mener Skjæggerud. 

Manuell arbeidstaker som har kaffe mens han diskuterer med mannlige og kvinnelige kolleger i lageret.
Illustrasjonsfoto: Kentaroo Tryman/Maskot

Flere virksomheter forventer å oppbemanne
Andelen bedrifter som planlegger å øke bemanningen det kommende året er relativt stabil. Det gjelder også andelen som planlegger å redusere bemanningen. 

Optimismen øker i bygg- og anlegg. Andelen bedrifter som planlegger å bemanne opp har økt vesentlig. Andelen som planlegger å redusere har falt tilsvarende.  

– Dette kan tyde på at ting er i ferd med å snu i en bransje som har vært i hardt vær de siste årene, tror YS-lederen.   

Ser vi på andelen virksomheter som planlegger å bemanne opp, og trekker fra andelen som planlegger å redusere bemanningen, finner vi store forventninger i informasjon og kommunikasjon, industri og bygg og anlegg. Vi ser også en reduksjon innen undervisning og offentlig administrasjon.  

Nina Skove Falck

Sjeføkonom i YS 
Hei, jeg heter Yrsa. Hva kan jeg hjelpe med?