Dagen etter at regjeringen hadde lagt frem sitt forslag til statsbudsjett for 2024 møtte statsminister Jonas Gahr Støre organisasjonene i arbeidslivet.
Hver høst innkalles medlemmene i Kontaktutvalget for å legge frem sitt syn på regjeringens forslag til statsbudsjett. Statsministeren og en rekke statsråder diskuterer budsjettet med bl.a. YS, LO, Unio og Akademikerne på arbeidstakersiden og NHO, Virke, Spekter og KS på arbeidsgiversiden.
Kontaktutvalget ble opprettet av selveste Einar Gerhardsen i 1962 og samles to ganger i året. Statsbudsjettet er fast tema om høsten og inntektsoppgjørene om våren.
YS-lederen: – Avgjørende at arbeidsledigheten fortsetter å være lav
– Det er positivt med reallønnsvekst og skattelettelser. De aller fleste vil beholde jobben, ifølge regjeringen, men dyrtiden er ikke er over. Det er fortsatt høy prisvekst på en del varer og tjenester, og rentebelastningen er høy, sier YS-leder Hans-Erik Skjæggerud på vei ut av møtet.
– En del har løst sine økonomiske utfordringer ved å jobbe mer, og en del har tatt opp forbrukslån. Med et mindre godt arbeidsmarked kan det hende muligheten til å jobbe mer ikke er der lenger. Da kan forbruksgjelden bli tung å bære. Derfor er det avgjørende at ledigheten holder seg på et lavt nivå, advarer YS-lederen.
YS er fornøyd med at regjeringens forslag til statsbudsjett bidrar til aktivitet og sysselsetting, men Skjæggerud sier han forutsetter at mye av arbeidsmarkedstiltakene går til unge.
Kommunene trenger kraftigere vekst i de frie midlene
YS-lederen er bekymret over en svekket kommuneøkonomi, og peker på grunnleggende tjenester som oppvekst, utdanning og helse. Kommunene skal også ta imot og integrere flyktninger, håndtere klimatilpasninger og sørge for at vi har gode lokalsamfunn.
– Veksten i kommunenes frie inntekter er ikke kraftig nok i regjeringens budsjettforslag. Jeg er særlig bekymret for skole, barnehager og forebyggende helsearbeid, forklarer han.
– Vi må også utvikle kompetanse i møtet det grønne skiftet, teknologiske endringer og aldringen av befolkningen. YS har etterlyst mer vekt på livslang læring, og da spesielt bransjespesifikk opplæring, opplyser han.
Mangler ansatte i Kriminalomsorgen og personell i Forsvaret
Skjæggerud er fornøyd med at det satses mye på forsvar, grensekontroll og bekjempelse av kriminalitet, men synes ikke leddene i beredskapen henger godt nok sammen:
– Det hjelper lite å arrestere kriminelle hvis vi ikke har plass til dem i fengsel. Kriminalomsorgen står i akutte problemer. De løser regjeringen ikke i dette budsjettforslaget, slår han fast.
– Også Forsvaret sliter med å rekruttere nok personell. Her er det særlig mye usikkerhet rundt uavklarte pensjonsspørsmål. Det er positivt med økte investeringer til materiell, men det trengs også dyktige ansatte i tiden som kommer.