Har utsatt frist om særalder

Spesielle ordninger for ansatte i offentlig sektor med plikt til å fratre er utsatt. – Det var riktig å utsette fristen, slik at vi kan få tid til å sette sammen en god ordning partene kan stille seg bak, sier YS’ nestleder, Lizzie Ruud Thorkildsen.

Lizzie Ruud Thorkildsen, nestleder i YS Foto: NTB Kommunikasjon/Thomas Brun

Ørnulf Kastet

Advokat i YS

Mange ansatte i offentlig sektor har særaldersgrenser fordi de har yrker som gjør at de ikke kan jobbe like lenge som andre arbeidstakere. Det innebærer at de har rett til å ta ut pensjon tidligere enn andre. Tidligere innebar det at de måtte slutte når de nådde pensjonsalder.

Fra 1. juli 2021 ble loven endret for de fleste, slik at også ansatte med særaldersgrense kan jobbe lenger. Den eneste gruppen som fortsatt må fratre ved oppnådd pensjonsalder er ansatte i Forsvaret.

Sommeren 2023 ble pensjonsordningene for ansatte med særaldersgrense lagt om etter lange forhandlinger mellom staten og arbeidstakerorganisasjonene.

25. august i fjor ble partene enige om en ny ordning. De som fremdeles har plikt til å fratre omfattes også av den nye ordningen, men står i en særstilling fordi de er forpliktet til å gå av ved oppnådd pensjonsalder. Det må etableres særordninger for disse. Fristen for å opprette særordninger ble satt til 1. juli i år.

Prosessen er i gang og ledes av statssekretær Ellen Bakken i Arbeids- og inkluderingsdepartementet. Alle hovedorganisasjonene på arbeidstakersiden deltar. YS- delegasjonen ledes av YS’ nestleder, Lizzie Ruud Thorkildsen.

– I et møte 19. Juni ble partene enige om at vi trenger mer tid for å finne gode løsninger. Det ble derfor satt ny frist til 1. oktober i år, opplyser Ruud Thorkildsen.

Ørnulf Kastet

Advokat i YS
Hei, jeg heter Yrsa. Hva kan jeg hjelpe med?