Møtte partene om statsbudsjettet

YS’ nestleder Hans-Erik Skjæggerud advarte mot at ledigheten kan øke enda mer enn hva det nå ligger an til, da han møtte statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Trygve Slagsvold Vedum fredag morgen.

- Strømrasjonering og nedstenging av industri i Europa er scenarioer det nå snakkes om med et større alvor enn før, mener YS' nestleder Hans-Erik Skjæggerud, her i samtale med finansminister Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Liv Hilde Hansen

Dagen etter at regjeringen Støre la frem et av de strammeste statsbudsjettene på svært lang tid, var det kalt inn til møte i regjeringens Kontaktutvalg med partene i arbeidslivet.

I Kontaktutvalget møter både YS, LO, Unio og Akademikerne på arbeidstakersiden og NHO, Virke, Spekter og KS på arbeidsgiversiden. Kontaktutvalget ble opprettet av selveste Einar Gerhardsen i 1962,

Frykter brå forverring

Den økonomiske situasjonen er i ferd med å snu både her hjemme og ute. Virkningene av høye priser og høyere renter demper nå husholdningenes forbruk og aktiviteten i næringslivet, konkluderte YS da statsbudsjettet ble presentert.

– YS er bekymret for at ledigheten kan komme til å øke mer enn det nå ligger an til. Den internasjonale situasjonen skrur seg mer og mer til, og energikrisen har blitt verre enn det vi så for oss for bare få uker siden. Strømrasjonering og nedstenging av industri i Europa er scenarioer det nå snakkes om med et større alvor enn før, sa YS’ nestleder Hans-Erik Skjæggerud da han møtte statsminister Støre, finansministeren og de andre partene i Kontaktutvalget.

– Regjeringen må planlegge for at situasjonen i norsk økonomi og i arbeidsmarkedet kan forverre seg brått. Dersom arbeidsledigheten øker mye og raskt, må tiltakene ligge klare, understreket Skjæggerud.

Statsminister Jonas Gahr Støre møter YS’ nestleder Hans-Erik Skjæggerud. Foto: Liv Hilde Hansen

Kortsiktig å kutte i kompetansepolitikken

YS mener utfordringene må løses ved at vi investerer i vår viktigste ressurs; arbeidskraften.

– Omstillingen som følger av klimatiltak og ny teknologi er i gang og vil stramme seg til ytterligere fremover. Mange av dagens arbeidstakere skal løse nye oppgaver og trenger kompetanseutvikling for å kunne ta del i en rettferdig omstilling. Derfor mener vi det er kortsiktig å kutte i kompetansepolitikken, slik vi så i budsjettforslaget fra i går, sa Skjæggerud i møtet i Kontaktutvalget.

– Vi trenger ikke flere utredninger av fremtidens kompetansebehov, men må sette i gang konkrete planer og tiltak.

Statsbudsjettet en smakebit på hva som venter oss

– Neste års statsbudsjett er en første smakebit på hvordan virkeligheten blir når store og små problemer ikke lenger bare kan løses med mer oljepenger, poengterer YS’ sjeføkonom, Merete Onshus, Hun delrok også i dagens møte i Kontaktutvalget.

– Selv om staten er i en krevende økonomisk situasjon, må vi ikke la dette gå ut over morgendagens arbeidstakere og morgendagens verdiskaping. Vi må investere i livslang læring, fagskoler og tiltak for at arbeidstakere skal kunne kombinere videreutdanning og arbeid, mener YS`sjefsøkonom.

Hei, jeg heter Yrsa. Hva kan jeg hjelpe med?