- NHO er ansvarlig for bruddet i IA-forhandlingene

– NHO er skyld i at forhandlingene brøt sammen, med sitt absolutte krav om at sykelønnsordningen ikke skulle være fredet i avtaleperioden. Konsekvensen kan bli økt sykefravær, advarer YS-leder Hans-Erik Skjæggerud.

Onsdag 4. desember ble det klart at flere måneder med forhandlinger om ny IA-avtale ikke førte frem. YS-leder Hans-Erik Skjæggerud (t.v.) peker på NHOs steile holdning som årsak til at man nå blir stående uten en IA-avtale. Her sammen med Ragnhild Lied, leder av Unio, Henrik Dahle, fagsjef og advokat i Unio og Bernt Gudmund Apeland, administrerende direktør i Virke. Foto: Liv Hilde Hansen

– Vi er veldig skuffet. Partene var enige om alle tiltak, men avtalen strandet på grunn av uvilje fra NHO og LO om å kompromisse på noen få, men tydeligvis symboltunge punkter. Dette er en trist dag for trepartssamarbeidet. Taperne er arbeidslivet og arbeidstakerne, slår Skjæggerud fast.

Står uten en IA-avtale for første gang på over 20 år

Den første avtalen om et inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen) ble inngått allerede i 2001. Gjeldende avtale ble signert i 2018, men utløper ved årsskiftet.

IA-avtalen er viktig for å redusere sykefraværet. Den innebærer bl.a. at partene bidrar til å forebygge og redusere sykefraværet, styrke jobbnærværet, bedre arbeidsmiljøet, samt hindre utstøting og frafall.

Frykter at det nå er duket for årlige forhandlinger blant politikerne

–  Uten en sentral IA-avtale forsvinner fundamentet for alle tiltakene man er enige om er viktige når sykefraværet øker og flere faller utenfor arbeidslivet, påpeker YS-lederen.

Han frykter at finansieringen av tiltakene nå vil bli gjenstand for årlige budsjettforhandlinger i Stortinget, og at det er styrkeforholdet der som vil bli avgjørende.

– Derfor er bruddet i forhandlingene beklagelig, sier Skjæggerud.

Tor Arne Gangsø, arbeidslivsdirektør i KS, Anne-Kari Bratten, administrerende direktør i Arbeidsgiverforeningen Spekter og Nina Melsom, direktør for arbeidsliv og tariff i NHO på vei inn i onsdagens møte. Foto: Liv Hilde Hansen

– NHO og LO presset drøftingen ut av forhandlingsrommet

– Kravene fra NHO om å oppheve fredningen av sykelønnsordningen veltet forhandlingene. Det hjalp heller ikke at LO i kjølvannet av dette formulerte sitt gjensidige, utelukkende ultimatum. Begge posisjonene var uansvarlige og beklagelige, fordi dette presset drøftingen mellom partene ut av forhandlingsrommet, mener YS-lederen.

– Det var helt urealistisk at vi som representerer arbeidstakerne ville akseptere å oppheve fredningen av sykelønnsordningen, så lenge vi har en avtale med en rekke tiltak og kunnskapsinnhenting om hva som virker eller ikke for å få ned sykefraværet, sier han.

YS ønsket mer kunnskap

YS har i hele prosessen tatt til orde for å hente inn mer kunnskap om hvordan endringer i ordningene for inntektssikring påvirker sykefraværet.

Hvis partene hadde blitt enige om dette, og innsikten pekte på behov for endringer, ville YS vært åpen for å diskutere dette – så lenge endringene er rettferdige og ikke rammer sosialt skjevt.

– Nå skal vi forsøke å få til samtaler med NHO og de andre partene om hvordan vi i fellesskap kan skape et mer inkluderende arbeidsliv, men uten at vi har en helhetlig IA-avtale. Målet står fast: Sykefraværet skal ned og inkluderingen i arbeidslivet opp. Uten en IA-avtale frykter vi at sykefraværet vil øke fremover, sier Skjæggerud.

Hei, jeg heter Yrsa. Hva kan jeg hjelpe med?