YS-lederen: - Klokt å skrote forslaget om dagpengekutt

Det blir ikke noe av regjeringens forslag om å stramme inn på dagpengegrunnlaget. – Det er bra, for dette er kutt som ville rammet de som allerede har minst, sier YS-leder Hans-Erik Skjæggerud.

Statsminister Jonas Gahr Støre møter YS' nestleder Hans-Erik Skjæggerud og de andre partene om statsbudsjettet for 2023. Foto: Liv Hilde Hansen

Tirsdag ettermiddag ble det klart at SV har blitt enig med regjeringspartiene om statsbudsjett for neste år.

YS er spesielt fornøyd med at det ikke ble noe av regjeringens forslag om å øke minstekravet til inntekt for å ha rett på dagpenger.

I dag har du rett på dagpenger hvis du har tjent mellom 1G og 1,5G per år i minst tre år. Minstekravet for å få dagpenger er at du må ha tjent drøye 111 tusen kroner i gjennomsnitt i løpet av de siste 36 månedene. Det ville regjeringen endre på. Porten inn til dagpengene skulle bli smalere.

– Hadde forslaget om inntektsgrense blitt gjennomført, ville ansatte med lave stillingsbrøker mistet retten til dagpenger. Hjemmehjelpere, butikkmedarbeidere, bussjåfører og vektere med en stilling på 35 prosent over flere år ville stått uten sikkerhetsnett, påpeker Skjæggerud.

– Regjeringen argumenterte med at de ønsket å satse på de med «aktuell» tilknytning til arbeidslivet. Jeg er glad for at flertallet på Stortinget så det annerledes og at dette ikke ble noe av, sier YS-lederen.

Hei, jeg heter Yrsa. Hva kan jeg hjelpe med?