Hvordan rammer Trumps nye tollsatser norsk økonomi? Hva blir konsekvensene av EUs mottiltak? Det ble diskutert på et hastig innkalt møte i Næringsdepartementet torsdag morgen. Her deltok toppledere i næringslivet, virkemiddelapparatet og organisasjonene.
– Det har vært et godt møte. Situasjonen er urolig, men det jobbes godt fra Regjeringen med å begrense konsekvensene av USAs nye tollsatser og EUs eventuelle reaksjoner, sier Ruud Thorkildsen.
– Når det er sagt, er det ikke til å stikke under en stol at vi er bekymret for våre medlemmer, både de som har jobb i eksportnæringen og i arbeidslivet generelt. Regjeringen bør være forberedt på å hjelpe industrien med å anvende alle muligheter, som å gå inn i nye, geografiske områder og sikte seg inn på nye sektorer, fremholder hun.
YS’ sjeføkonom: – Uroen er ødeleggende
– Det er fortsatt veldig mye vi ikke vet om USAs nye tollregime. Det gjenstår også å se hvordan EU og andre land vil respondere, legger YS’ sjeføkonom til, også hun til stede i torsdagens møte hos næringsministeren.
– Med så mange ukjente i likningen, er det vanskelig for næringslivet å ta beslutninger. Det er kanskje det største problemet her nå. Som Thorkildsen sier, er det viktig å ha is i magen og sørge for at informasjon spres effektivt slik at vi begrenser de økonomiske konsekvensene av det Trump gjør, sier Falck.
Legger vekt på trepartssamarbeidet som godt verktøy mot høye tollsatser
Før møtet uttalte næringsminister Cecilie Myrseth at hun ønsket å vurdere hva man kan gjøre i fellesskap for å begrense skadevirkningene av de nye tollsatsene.
YS’ nestleder Lizzie Ruud Thorkildsen svar er trepartssamarbeidet:
– Dialogen i trepartssamarbeidet gjør oss gode, og den felles informasjonen vi får er viktig fordi vi kan bringe den videre til medlemmer som nå er urolige, sier hun.
Etter påske innkaller statsråden til et nytt møte, for å gi nye orienteringer og lytte til partenes innspill.