I begynnelsen av desember havarerte forsøket på å inngå en ny IA-avtale (avtalen om et inkluderende arbeidsliv). Da hadde YS og de andre organisasjonene på arbeidstakersiden forhandlet med NHO, Virke og KS i flere måneder.
Den første avtalen om et inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen) ble inngått allerede i 2001. Hensikten med avtalen er å få ned sykefraværet og redusere frafall fra arbeidslivet.
- Partene var enige om alle tiltak, men forhandlingene brøt sammen på grunn av manglende vilje fra NHO og LO til å kompromisse på noen få punkter, opplyser YS-leder Hans-Erik Skjæggerud.
Sykelønna kan nå havne på politikernes bord
IA-avtalen gjorde det mulig for partene å samarbeide langsiktig om å forebygge og redusere sykefraværet, styrke jobbnærværet, bedre arbeidsmiljøet, samt hindre utstøting og frafall.
– Uten IA-avtale forsvinner selve fundamentet for de tiltakene både vi på arbeidstakersiden og arbeidsgiverne mener er viktige, når sykefraværet øker og flere faller utenfor arbeidslivet, påpeker YS-lederen.
Han frykter at finansieringen av tiltakene nå vil bli gjenstand for årlige budsjettforhandlinger i Stortinget, og at styrkeforholdet mellom partiene vil bli avgjørende.
Ønsker mer kunnskap om årsakene til sykefraværet
– Dagens sykelønnsordning er rettferdig. De med de tyngste jobbene, har naturlig nok flere helseproblemer og høyere sykefravær. Hvis vi hadde fått ny kunnskap om hvorfor sykefraværet er så høyt, er jeg helt sikker på det ville ha bidratt til å sikre dagens sykelønnsordning for fremtiden, sier YS-lederen.
– Når vi ikke fikk en ny IA-avtale, kan sykelønnsordningen bli satt i spill. Det må LO og NHO bære ansvaret for. Det var de som ikke ønsket å inngå en ny IA-avtale. Og det var de som valgte å gjøre dette til en politisk sak, minner Skjæggerud om.