Det er International Trade Union Confederation (ITUC) som står bak de årlige rapportene med vurderinger av arbeidstakernes rettigheter i over 140 land. Innholdet er alarmerende: Forholdene har blitt verre for arbeidere og fagforeninger i tre av fem globale regioner.
– ITUC er den globale fagbevegelsen, med medlemmer i alle verdens land. Fra Norge er YS medlem, sammen med de andre hovedorganisasjonene på arbeidstakersiden. Global Rights Index er den mest grundige dokumentasjon på tilstanden i det globale arbeidsliv og forholdene for arbeidstakerorganisering, forklarer Rolf A. Vestvik, internasjonale sekretær i YS.
– Verden er satt i revers. Våre kollegaer i mange land opplever brutal undertrykkelse. Derfor er det ekstremt viktig at vi øker innsatsen for å styrke det globale fagforeningsarbeidet, sier Vestvik, som også deltok da rapporten ble lagt frem under ILO-konferansen i Genève tidligere denne måneden.
Dette er de viktigste funnene
- Arbeidstakere hadde ingen eller redusert tilgang til rettsvesenet i 72 prosent av landene, en kraftig økning fra 65 prosent i 2024.
- Angrep på retten til ytringsfrihet og forsamlingsfrihet ble rapportert i 45 prosent av landene – et rekordhøyt nivå for indeksen og en økning fra 43 prosent i 2024.
- Streikeretten ble krenket i 87 prosent av landene (131 land) – dette er samme høye antall som i 2024.
- Retten til lovlig registrering av fagforeninger er vanskelig eller umulig i 74 prosent av landene, uendret fra 2024 og det verste nivået siden indeksen startet.
- Retten til kollektive forhandlinger ble begrenset i 80 prosent av landene (121), opp fra 79 prosent i 2024.
- Myndighetene i 71 land (47 prosent) arresterte og/eller fengslet arbeidere, en marginal forbedring fra 2024, men nesten dobbelt så mange som i 2014.
- Arbeidere i tre av fire land ble nektet retten til organisasjonsfrihet og til å organisere seg, uendret fra 2024.
- Arbeidere ble utsatt for vold i 26 prosent av landene, ned fra 29 prosent i 2024.
- De 10 verste landene for arbeidere i 2025 var: Bangladesh, Hviterussland, Ecuador, Egypt, Eswatini, Myanmar, Nigeria, Filippinene, Tunisia og Tyrkia.
Beskriver det som et kupp mot demokratiet
– Vi er vitne til et kupp mot demokratiet: Et samordnet, vedvarende angrep fra statlige myndigheter og internasjonale selskaper som undergraver arbeideres rettigheter og velferd. Når arbeidstakeres rettigheter undertrykkes er det et tegn på at alle demokratiske rettigheter er under press, sier YS’ internasjonal sekretær.
For Norge er rapporten viktig på flere måter. YS og andre i fagbevegelsen vil presse på for at norske myndigheter tar opp forholdene for arbeidstakere i sin bilaterale kontakt med myndigheter i land der arbeidstakerrettigheter brytes. Og fagbevegelsen vil bruke rapporten ovenfor selskaper som gjør investeringer i utlandet.
Mener norske selskap har et ansvar
– Norske selskaper har et ansvar for å bidra til å stanse undertrykkelsen av fagforeningsrettigheter i de landene de opererer i. Og for det tredje er rapporten viktig i den norske utviklingsbistanden og YS vil bruke rapporten i arbeidet for at norsk utviklingsbistand i større grad skal gå til å støtte opp om arbeidstakerrettigheter, sier Vestvik.
Selv om bruddene på arbeidstakeres rettigheter er mest alvorlige i Afrika, Asia og Latin-Amerika, ser vi også at situasjonen forverres i Europa.
Nesten tre fjerdedeler av europeiske land krenket streikeretten. Myndighetene i Albania, Ungarn, Moldova, Montenegro, Storbritannia, Belgia, Finland og Frankrike har innført lover eller reguleringer som gjør det vanskeligere å streike. Fremveksten av høyreekstreme politiske partier og bevegelser over hele Europa har økt risikoen for ytterligere erosjon av arbeideres og fagforeningers rettigheter.
– Vi kan ikke sitte stille og se på at arbeidstakers forhold blir verre. Denne rapporten er en unik samling av fakta som gir oss et grunnlag for handling. YS vil bruke den aktivt og holde både myndigheter og næringsliv ansvarlig for å bidra til bedring, mener Vestvik.