Skeive lever gode og innholdsrike liv, men spesielt transpersoner og bifile opplever diskriminering på arbeidsplassen og en har en vanskeligere livssituasjon enn andre grupper i befolkningen. Det viser en ny undersøkelse Barne,- ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) lanserte en i forbindelse med Pride.
Nestleder i YS, Hans-Erik Skjæggerud, ser med bekymring på tallene fra Bufdir. Han mener det hviler et spesielt ansvar på fagforeningene som representerer LHBT+-personer.
Fagforeninger er det vanligste foreningsmedlemskapet for LHBT+-personer. Det gir oss et spesielt ansvar, sier Skjæggerud
– Fagforeninger er det vanligste foreningsmedlemskapet for LHBT+-personer. Det gir oss et spesielt ansvar. Vi må få på plass mer treffsikre strategier mot diskriminering. Undersøkelsen til Bufdir er et viktig verktøy for å synliggjøre utfordringene, men vi som representerer arbeidstakere skal skissere løsninger, sier Skjæggerud
Skeive opplever ubehagelige reaksjoner
YS-nestlederen understreker at skeive oftere opplever ubehagelige reaksjoner fordi man bryter med normer for kjønn og seksualitet, og at dette også skjer ved norske arbeidsplasser.
– Undersøkelsen viser at spesielt transpersoner og bifile opplever vanskelige situasjoner på arbeidsplassen. Mange er redd for å være åpen om sin identitet, forteller han.
Nøkkelen ligger hos partene
Skjæggerud ønsker både politisk handling, men også mer bevissthet rundt LHBT+-spørsmål i fagforeningsarbeidet. Han sikter spesielt til regjeringens nye handlingsplan, som blant annet tar for seg endringer i hovedtariffavtalene og mangfoldsrekruttering.
– Nøkkelen for å bygge ned fordommer på arbeidsplassene ligger hos partene. Pride er en viktig markering, men kampen mot diskriminering kjempes spesielt på jobben og i daglig møte med andre, avslutter Skjæggerud.