YS-familien gir 175 000 til TV-aksjonen

YS har sammen med YS-forbundene gitt 175 000 kroner til TV-aksjonen. – Jeg oppfordrer alle til å støtte årets TV-aksjon, sier YS-leder Erik Kollerud.

Dette er Bhumika, yngst i en søskenflokk på seks. Flere av søstrene hennes er allerede gift, for barneekteskap er helt vanlig der de bor i Nepal. Årets TV-aksjon går til Plan International Norges arbeid mot barneekteskap. Foto: Erik Thallaug/Plan International Norge

Årets TV-aksjon går til Plan International Norges arbeid mot barneekteskap. Sammen skal vi nå ut til tre millioner mennesker for å få slutt på barneekteskap i de landene der problemet er størst: Bangladesh, Nepal, Malawi, Mali og Niger.  

YS og YS-forbundene AVYO, Delta, Parat, SAFE, Skolelederforbundet og STAFO har samlet bidratt med 175 000 kroner til årets TV-aksjon. 

Du kan støtte årets TV-aksjon her

Plan International Norge skal jobbe for at jenter får bli på skolen, at barn, unge og eldre får opplæring i jenters rettigheter og i likestilling og at lovverket skal beskytte barn fra å bli giftet bort. Barn skal få være barn, ikke brud.

Dette er Plan International Norge

      Plan International er en global bistandsorganisasjon som jobber for barns rettigheter i mer enn 70 land.
      Der barn ikke har det bra, har ofte jenter det verst. Derfor har Plan et særlig søkelys på jenter.
      Plan er religiøst uavhengig og partipolitisk nøytral, og har jobbet for barn siden 1937.

Der Bhumika (10) bor, blir ni av ti jenter giftet bort som barn

Den frodige regionen Bardiya i Nepal ligger helt mot grensen til India. Her blir 87 prosent av jentene giftet bort som barn, noe som er langt over landsgjennomsnittet på 40 prosent. I kriser, som koronapandemien, er det enda vanskeligere å vokse opp som jente. Nedstengning fører til mer fattigdom, avbrutt skolegang, flere barneekteskap og tenåringsgraviditeter. 

Da Plan møtte Bhumika for første gang, var hun syv år gammel. Hun likte å leke med de andre barna på skolen, favorittfargen var rosa og favorittdyret elefant. Nå har hun fylt 10 år, og for hvert år som går øker sjansen for at hun må slutte på skolen og gifte seg.

Foreldrene til Bhumika er blant de mange som har mistet inntekt på grunn av pandemien. Da skolene stengte, fikk Bhumika hjemmeundervisning av Plan. Foreldrene håper på å holde yngstedatteren på skolebenken, men vet ikke hvordan fremtiden vil bli. Tidligere har fattigdom tvunget dem til å ta vanskelige avgjørelser.

Hei, jeg heter Yrsa. Hva kan jeg hjelpe med?