Arthur Svensson-prisen 2022

Forholdene for arbeiderne på en rekke vingårder i Sør-Afrika ble kjent for norske fjernsynsseere i NRK Brennpunkts program «Bitre druer». Arthur Svenssons internasjonale pris for faglige rettigheter tildeles gikk i 2017 til den sør-afrikanske fagforeningen CSAAWU for deres kamp for anstendige arbeidsvilkår. Foto: NRK Brennpunkt

Arthur Svensson-juryen inviterer fagforeninger, tillitsvalgte og ansatte i norsk og internasjonal fagbevegelse til å nominere kandidater til «Arthur Svenssons Internasjonale Pris for Faglige Rettigheter».

Prisvinner mottar 500 000 kr, der halvparten går direkte til prisvinner og et tilsvarende beløp settes av til oppfølgingsarbeid knyttet til prisvinneren eller nærliggende prosjekter.

Siden 2010 har prisen gått til personer og organisasjoner som har gjort en særlig innsats for å fremme fagorganisering og faglige rettigheter i verden. Blant prisvinnerne finner vi lærere i Bahrain og Filippinene, gruvearbeidere i Mexico og tekstilarbeidere fra Kambodsja. I fjor gikk prisen til den uavhengige fagbevegelsen i Hviterussland. Se oversikt over tidligere prisvinnere her.

Fristen for å foreslå kandidater er 1.januar 2022. Kriteriene for vinneren er at det må være en person eller organisasjon som «i særlig grad har virket for å fremme faglige rettigheter og/eller styrke fagorganisering i verden».

Hvem kan nominere?

Alle fagforeninger, ansatte og tillitsvalgte i norsk og internasjonal fagbevegelse har forslagsrett. Det samme gjelder tidligere prisvinnere og styremedlemmer i organisasjoner som har mottatt prisen. En priskomité bredt sammensatt fra norsk fagbevegelse bestemmer hvem som skal få prisen.

Nominer kandidater her.

Les mer om prisen her.

Hei, jeg heter Yrsa. Hva kan jeg hjelpe med?