Uttalelsen i sin helhet
De nordiske statsministrene har utarbeidet en felles målsetting om at Norden skal bli verdens mest integrerte region innen 2030 – en visjon Nordisk ministerråd understreket i en uttalelse i forbindelse med klimatoppmøtet i Glasgow 10. november.
NFS er enig i denne visjonen, og vi står bak det internasjonale samfunnets mål om å begrense klimaendringene. Med dette perspektivet retter vi fokuset mot rettferdig omstilling, som også er beskrevet i Paris-avtalen og i uttalelsen fra Nordisk ministerråd.
I rapporten “The road towards a carbon-free society” (2020), konstaterer vi at det gjennom ILOs Decent Work Agenda, er sterke koblinger mellom rettferdig omstilling og den nordiske modellen. Begge handler om trygghet i omstilling og at klimapolitikken driver frem endringer av våre arbeidsmarkeder og økonomier. Dette kan bli utfordrende for lønnsmottakere og arbeidslivet generelt i Norden.
Vi har likevel mulighet til å gå i bresjen for den grønne omstillingen uten å gi avkall på den sterke konkurransekraften i Norden. For at dette skal lykkes krever det at Norden tar et samlet krafttak i klimaomstillingen og anvender det potensialet som ligger i den nordiske modellens tre søyler (partsmodellen, velferdsstaten og den økonomiske politikken). Gjennom den grønne omstillingen kan vi øke integrasjonen mellom de nordiske landene og nærme oss målet som er satt av de nordiske statsministrene.
Med dette som bakteppe foreslår NFS at Nordisk ministerråd og de nordiske regjeringer tar initiativ til et årlig nordisk forum for trepartsdialog mellom nordens regjeringer, arbeidsgivere og fagorganisasjoner. Målet med forumet skal være å medvirke til den grønne omstillingen gjennom følgende punkter:
- Stimulere til nordisk dialog i tverrsnittet mellom klima-, nærings- og arbeidsmarkedspolitikk.
- Løfte frem det grønne perspektivet i nasjonale og sektorielle to- og trepartsforhandlinger.
- Belyse viktigheten av gode investeringer for å skape sysselsetting i nye grønne sektorer.
- Fremheve viktigheten av investeringer i kompetansepolitikk og etter- og videreutdanningstilbud for å ruste arbeidsstyrken for fremtidens arbeidsliv.
- Fremheve betydningen av sosial trygghet og rettigheter i arbeidslivet som en drivkraft for grønn omstilling.
For NFS sitt styre:
Peggy Hessen Følsvik, Leder, LO Norge
Ragnhild Lied, Leder, Unio Norge
Erik Kollerud, Leder, YS Norge
Lizette Risgaard, Formand, FH Danmark
Lars Qvistgaard, Formand, Akademikerne Danmark
Jarkko Eloranta, Puheenjohtaja, SAK Finland
Antti Palola, Puheenjohtaja, STTK, Finland och ordförande i NFS
Jan Højgaard, Formaður, SAMTAK Island
Jess G. Berthelsen, Formand, SIK Danmark
Drífa Snædal, Forseti, ASÍ Island
Sonja Ýr Þorbergsdóttir, Formaður, BSRB Island
Friðrik Jónsson, Formaður, BHM Island
Susanna Gideonsson, Ordförande, LO Sverige
Therese Svanström, Ordförande, TCO Sverige
Göran Arrius, Ordförande, Saco Sverige
Magnus Gissler, Generalsekreterare, NFS