Økte protester mot situasjonen i Hviterussland

Protestene mot myndighetene i Hviterussland øker innad i den internasjonale fagbevegelsen. Det baltiske nettverket av hovedorganisasjoner – hvor YS er et aktivt medlem – trapper opp kritikken av myndighetene og krever både nyvalg og umiddelbar stans i undertrykkelsen av demokratiske rettigheter i Hviterussland.

Foto: Istock

Rolf A. Vestvik

Internasjonal sekretær i YS

Etter valget i Hviterussland den 9. august brøt det ut voldsomme protester over hele landet mot det de fleste mener er åpenbart valgjuks. President Alexander Lukasjenko hevder han vant valget med over 80 prosent av stemmene – mens de fleste uavhengige institusjoner mener opposisjonens kandidat Svjatlana Tsikhanowskaja var den egentlige valgvinneren.

Valgresultatet har utløst sterke protester innad i landet. Store demonstrasjoner, og streiker er møtt med vold og massearrestasjoner fra myndighetens side.

– Situasjonen i Hviterussland blir verre. Lukasjenkos forsøk på å beholde makten har sendt landet ut i en dyp krise. Det er derfor viktige at det internasjonale samfunnet kommer med tydelige protester og stiller seg på demokratiets side, sier YS-leder Erik kollerud.

Det faglige samarbeidet rundt østersjøen – kalt Baltic Sea Trade Union Network (Bastun) – kommer nå ut med en tydelig uttalelse der en blant annet krever nyvalg, at alle voldshandlinger mot fredelige demonstranter stanses, at faglige rettigheter beskyttes og at alle arresterte faforeningslederene løslates umiddelbart.

– Det er veldig bra at Bastun kommer med denne tydelige uttalelsen. Bastun organiserer viktige hovedorganisasjoner i de baltiske landene, Polen, Russland i tillegg til de nordiske landene. Selv om det skjer mye i verden disse dager er det uhyre viktig at vi fortsatt holder fokus på Hviterussland og viser de modige menneskene som protesterer i gatene at de ikke er alene, sier Kollerud.

Les hele uttalelsen “The trade union confederations in the Baltic Sea Region stand in
solidarity with the people of Belarus fra Bastun”.

Rolf A. Vestvik

Internasjonal sekretær i YS
Hei, jeg heter Yrsa. Hva kan jeg hjelpe med?