YS fordømmer overgrepene i Hviterussland

YS har sendt en protest til myndighetene i Hviterussland, sammen med nordiske fagforeninger. – Vi kan ikke sitte stille og se på at legitime, fredelige demonstrasjoner mot et omstridt valgresultat møtes med vold og undertrykkelse, sier YS-leder Erik Kollerud.

Portett av YS-leder Erik Kollerud mot orange bakgrunn.
YS-leder Erik Kollerud. Foto: NTB Kommunikasjon

En samlet nordiske fagbevegelse stiller spørsmål om valget av Alexander Lukasjenko er gyldig. Den Nordiske Faglige Samorganisasjon (NFS) protesterer også mot den grove volden fredelige demonstranter har blitt utsatt for.

Situasjonen i Hviterussland er svært spent etter valget 9. august. Den sittende presidenten Alexander Lukasjenko vant med over 80 prosent av stemmene, ifølge den offisielle valgkommisjonen. Opposisjonens kandidat Svjatlana Tsikhanowskaja fikk kun ti prosent, ifølge valgkommisjonen. Uavhengige kilder mener Tsikhanowskaja er den egentlige valgvinneren.

Valgresultatet har utløst sterke reaksjoner, både i Hviterussland og internasjonalt. I Hviterussland har det vært store demonstrasjoner. Flere av disse har blitt slått ned med grov vold og massearrestasjoner. Det meldes også om mishandling og tortur av de som er fengslet. Også streiker har blitt møtt med hard voldsbruk.

– Situasjonen i Hviterussland er dramatisk. Voldsbruken mot demonstrantene er helt uakseptabel, sier YS-lederen.

NFS (Den Nordiske Faglige Samorganisasjon), hvor YS er medlem, har sendt en note til myndighetene i Hviterussland. Her slår en samlet, nordisk fagbevegelse fast at en ikke anerkjenner valget som ga seieren til Alexander Lukasjenko. Samtidig ber NFS om at det startes en prosess mot et nytt, fritt og uavhengig valg under internasjonal observasjon. Videre fordømmer NFS bruken av brutal makt mot og arrestasjoner av demonstranter og
fagforeningsmedlemmer. NFS krever at EU holder et toppmøte, for å vurdere situasjonen og om mulig innføre sanksjoner mot den politiske ledelsen i landet.

– Våre krav er tydelige. Jeg ber også norske myndigheter vurdere om vi kan gjøre mer for å stanse undertrykkelsen i Hviterussland. Situasjonen i landet krever handling, understreker Kollerud.

Situation in Belarus – statement from the Council of Nordic Trade Unions (NFS)

Hei, jeg heter Yrsa. Hva kan jeg hjelpe med?