Ny rapport: Finansbransjen favoriserer menn

Finansbransjen risikerer å ikke få de beste, men de som er villige til å ofre familielivet, i følge Finansforbundet i YS.

Forbundsleder Pål Adrian Hellman, Runa Opdal Kerr (arbeidslivsdirektør i Finans Norge) og Dag Arne Kristensen (leder Politikk og Organisasjon i Finansforbundet). Foto: Sjur Anda

En toppkarriere i kundefront i finans lar seg dårlig kombinere med normalt familieliv.

Det er konklusjonen etter 30 dybdeintervjuer med kvinner og menn som arbeider i ulike forretningsområder innen forretningsbank og forsikring, skriver Finansforbundet i YS.

Grunnen er at konkurransen i markets/investmentbanking, storkunde og topplederjobber krever full dedikasjon og et «bakkemannskap» på hjemmebane.

Kvinner er etterspurt i bransjen – og får muligheter. Mange både kan og vil lykkes. Likevel er det trekk ved bransjen som forklarer hvorfor kvinner ikke når til topps:

  • Fortsatt favorisering av menn og til dels uklare betingelser for lønnsutvikling, bonus og karriere.
    Kvinner og menn jobber i ulike stillinger og forretningsområder i finans.
  • Kunde- og resultatansvar er avgjørende for å nå toppen –både når det gjelder lønn og karriere.
  • Deler av bransjen er organisert etter en særlig kompetitiv logikk med individuell konkurranse om kunder og ansvarsområder, der man ikke har «back up».
  • Kvinner og menn konkurrerer ikke på like vilkår: Det er menn med bakkemannskap på hjemmebane, som kan være kontinuerlig tilgjengelige på kundenes premisser–også under foreldrepermisjon – som vinner konkurransen om de beste kundene, de beste dealene, og de beste lønningene.
  • Bransjen risikerer å ikke få de beste, men de som er villige til å ofre familielivet.

Onsdag inviterte Finansforbundet i YS til frokostmøte, der rapporten ble lag frem. Frokostmøtet ble streamet.

Hei, jeg heter Yrsa. Hva kan jeg hjelpe med?