En av tre kvinner i verden opplever fysisk eller seksuell vold i løpet av livet. I store deler av verden jobber kvinner i yrker som gjør dem svært utsatt for vold. I Norge har hver fjerde kvinne vært utsatt for en eller annen form for vold eller trusler om vold. Volden kan ramme kvinner i alle lag av samfunnet, uansett gruppetilhørighet, sosial bakgrunn eller status. Vold mot kvinner finner sted i alle samfunn, kulturer og samfunnslag.
Rapporten “Omfang av vold og overgrep i den norske befolkningen” ble offentliggjort av Nasjonalt kunnskapssenter for vold og traumatisk stress (NKVTS) 28. februar 2023. Rapporten viste bl.a. at:
- 12 prosent av kvinnene hadde opplevd seksuelle overgrep før fylte 13 år, mens dette gjaldt 4 prosent av mennene.
- 14 prosent av kvinnene og 2 prosent av mennene i undersøkelsen hadde vært utsatt for voldtekt ved makt og tvang. Halvparten av de utsatte var under 18 år.
- Kvinner var mest utsatt for alvorlig partnervold: 11 prosent av kvinnene rapporterte dette, mot 3 prosent for menn.
Vold og sykefravær
Vold mot kvinner er ikke bare en stor urett mot de som rammes. Det er grunn til å tro at dette medfører store kostnader for arbeidslivet. Mange er bekymret for at norske kvinners sykefravær er så mye høyere enn menns fravær, og det forskes på å finne forklaringer på denne forskjellen.
– Vi vet fortsatt for lite om hvor mye av kvinners sykefravær som skyldes vold og overgrep i nære relasjoner, enten dette er som barn eller voksen. Vi trenger derfor mer kunnskap om hvilke konsekvenser dette kan ha, både når det gjelder samfunnsøkonomiske kostnader og for sykefravær og frafall fra arbeidslivet, sier YS-leder Hans-Erik Skjæggerud.
– YS la derfor frem et problemnotat for arbeidsministeren og partene i arbeidslivet våren 2023, og vi følger opp temaet gjennom vår deltakelse i det offentlig oppnevnte Kvinnearbeidshelseutvalget, sier YS-lederen.
Globalt trepartssamarbeid mot vold i arbeidslivet
ILO-konvensjon 190 om vold og trakassering ble vedtatt i 2019, og er særlig viktig for kvinner. Konvensjonen anerkjenner alles rett til et arbeidsliv fritt for vold og trakassering, inkludert kjønnsbasert trakassering. Det er den første, internasjonale avtalen som retter seg mot vold og trakassering i arbeidslivet.
Det globale trepartssamarbeidet skjer i FN-organet International Labour Organization (ILO). Når en ILO-konvensjon vedtas, betyr det at de 190 medlemslandene oppfordres til å innarbeide prinsippene og tiltakene fra konvensjonen i sitt eget lovverk.
– YS deltok aktivt i forhandlingene som utviklet ILO-konvensjon 190 mot kjønnsbasert vold og trakassering i arbeidslivet. Vi er derfor glade for at Norge har sluttet seg til konvensjonen, sier YS-leder Hans-Erik Skjæggerud.