Portrettet: Kvinnen som rydder opp i fotballen

Den første ballen hun fikk av faren, en oransje Select-ball, var med henne overalt i tenårene. Den ble også viktig da hun talte fotballens gubbevelde midt imot.

- Å vinne priser som går inn i grunnverdiene våre, og også utfordringene vi har, er inspirerende for å stå på videre. Å jobbe for likestilling i fotball er et seigt arbeid. Foto: NTB Kommunikasjon/Thomas Brun

Siv M. Bjelland

Journalist i YS-forbundet Delta

Ekebergsletta – Oslo: En særdeles grå søndag i oktober møter vi topplederen, som i en alder av 41 år allerede begynner å bli smått legendarisk for sine meritter. Her på denne vide gressletta, en del av Oslos største parkområde, arrangeres en av verdens største fotballturneringer, Norway Cup. Dette er nabolaget til fotballpresident Klaveness. Prismottakeren kommer hjemmefra, hvor hun bor med sin kone Ingrid Sæthre og deres barn på 2, 5 og 9 år. Kona er også hordalending og tidligere toppfotballspiller.

Denne dagen er gressmatten på sitt våteste, og mest gjørmete. Den tidligere eliteutøveren er nysminka og kledt i pen ullkåpe. Hun tar høflig imot tilbudet om regnjakke, ulltepper og selbuvotter, men takker nei til paraply. Det karakteristiske lange, dyprøde håret er allerede vått. Den mektige lederen lar seg tålmodig plassere på en klappstol midt ute på gressmaatta, etter et kort spørsmål til den kvinnelige intervjueren: «Har jeg mascara under øynene?»

– Du vet, mannfolk sier bare at det ser bra ut uansett.

Representativt antrekk er fordi hun egentlig skal dele ut en pris på Intility stadion, hjemmebanen til fotballklubben Vålerenga. Først er det intervju og filming, med kamera og drone. Lise Klaveness må le, når hun oppdager dronen summende foran oss. Hun var gjest i Nytt på nytt denne fredagen, hvor russiske droner var et tema. Hun fisker opp sin egen mobil fra kåpelommen.

– Dette må jeg bare filme og sende til Bård Tufte Johansen. Her skjer dette. Jeg må bare dokumentere. Akkurat nå når vi skal være årvåkne overfor droner.

Opptaket skal vises på annonseringen av henne som prisvinner på YS-konferansen, med blant annet statsminister Jonas Gahr Støre i salen.

Likelønn i fotball, er det mulig?

Etter mindre enn ett år med Klaveness i presidentstolen er «Fotballforbundet er ikke til å kjenne igjen, med positivt fortegn», ifølge en som kjenner henne og miljøet godt. Hun har konsekvent jobbet for likelønn i fotballen. Heving av lønnen til treneren for kvinnelandslaget, er et eksempel på noe som går i riktig retning på Klaveness sin vakt.  Men, lønnsnivået mellom kvinner og menn i fotball er «et veldig komplekst tema», medgir hun.

Klaveness tror hun er en del av et mindretall som mener det det er riktig å sammenligne lønnen i herre- og kvinnefotball. Men hun er klar på at hun ikke sitter på noen umiddelbar løsning for hvordan det kan bli likelønn i fotball.

– Her må alle interessenter jobbe fra ulike vinkler for å løfte kvinnesiden.

Målet er at det skal bli likt.

– Det skal være likt. Barn skal bli møtt likt. Selv om vi omfordeler midler fra herre- til kvinnesiden, vil gjennombruddet først komme når kvinnesiden løftes opp. Men det er riktig å sammenligne. Visjonen må være at kvinner og menn skal være verdt like mye i fotballen.

En herrespiller som Erling Braut Haaland er verdt flere milliarder.

– For våre beste kvinnespillere har det omtrent ikke vært et marked. Nå har det begynt å komme overgangssummer, men kanskje en million eller to for de aller, aller beste.

Lise Klaveness dro til FIFA-kongressen i Qatar i mars 2022, som nyvalgt president i Norsk Fotballforbund. Hun talte FIFA midt imot. Foto: NTB Kommunikasjon/Thomas Brun

Den oransje ballen

Men hvis noen skal klare det, er det mange som tror at Lise Klaveness er den rette. Den som graver litt i hennes fortid, vil finne at hun ser ut til å trigges av å bli møtt med motstand. Vi kan spole tilbake til sommeren før hun ble tenåring. Hun kom fra en fotballfamilie i kystdistriktet utenfor Bergen. Søsteren og broren var begge aktive i fotball, selv begynte hun ikke å spille fotball før hun var 12 år. Faren var trener, og ga henne en kritisk tilbakemelding etter en kamp, og sa at dette nok ikke var noen sport for henne å satse på.

– Det tente noe i meg. Jeg ble veldig lei meg, uten egentlig å forstå hvorfor. Hvorfor skulle jeg være god? Men man har et bånd til sine foreldre og har lyst på anerkjennelse, så det begynte med behov for å få anerkjennelse fra pappa. Men det gikk veldig fort over til å bli mitt eget prosjekt. Dette har jeg holdt fast ved når jeg snakker med barn og unge, at mestring og motivasjon går i intervaller. Først når du opplever å mestre noe litt, så kan du gå utenfor komfortsonen.

Målet i starten var å lære seg å trikse med ball. Gjennom den sommeren øvde hun på å trikse, først til 10, så 20, 30 og til slutt 100 ganger, som opplevdes som å nå universets mål, nærmest, sier hun.

– Det skapte veldig mestringsfølelse og var meningsfylt i seg sjøl, i en tid man går fra barn til ungdom, og som er en oppløsningsalder.

Ballen hun fikk av faren, en oransje Select-ball, er et bilde hun trekker fram ofte. Den var med henne overalt i tenårene. Den ble også viktig i talen hennes i Qatar.

Måtte en homofil kvinne til

Lise Klaveness dro til FIFA-kongressen i Qatar i mars 2022, som nyvalgt president i Norsk Fotballforbund. Hun talte FIFA midt imot. Det måtte en kvinne til, som attpåtil er homofil. Egentlig sa hun vel bare det mange tenkte, da hun holdt den talen. Noe som førte til at svært mange, langt utenfor fotballmiljøer, nå forbinder henne med tema som menneskerettigheter, likestilling og inkludering.

Lise Klaveness og Fotballforbundet drar snart tilbake til Qatar. Hun veier sine ord, når hun skal forklare hvorfor. Og understreker at verken hun eller andre fra NFF skal se noen VM-kamper i Qatar.

– Det er et FIFA-program i forkant av mesterskapet. Vi har vært blant de mest uttalte rundt disse kritiske spørsmålene, og da er det underlig å ikke være der. Jeg er ikke godt likt i de korridorene og det kommer ikke til å bli hyggelig, det handler om å fullføre helt inn. På den ene siden må vi stå i rollen som brobygger og som en part som tror på at det er mulig å samarbeide selv om man er uenig. På den andre siden er det vår plikt å bruke den plattformen vi har nå til å rette kritisk søkelys også når mesterskapet sparkes i gang.

Det norske herrelaget klarte som kjent ikke å kvalifisere seg. Å havne på bilder sammen med FIFA-fiffen og emiren på VM-stadionene nå er ikke ønskelig, sånn som ting er.

– Forbundstinget i Fotballforbundet landet på å ikke boikotte hvis vi hadde klart å kvalifisere oss med laget, og da er det heller ikke rett å vende ryggen til når vi ikke klarte kvalifiseringen. Men vi drar hjem før kampene begynner. Det er en konsekvens av at vi mener tildelingen er uakseptabel.

Lise Klaveness er tildelt YS’ likestillingspris for 2022. – Prisen er både en anerkjennelse for alt hun har fått til frem til nå, og en oppmuntring til å fortsette arbeidet, sier YS-leder Hans-Erik Skjæggerud (t.v.). Foto: NTB Kommunikasjon/Thomas Brun

Fotballen som fristed

– Fotball har i stor grad vært markør for maskulin identitet. Hvordan kanaliserer du din kvinnelige identitet inn i fotballen?

– Fotball er også kvinneidrett. Den er den idretten jenter velger oftest, fordi den er tilgjengelig og inkluderende. For meg har det blitt en veldig viktig del av mitt engasjement å jobbe for å gjøre fotball, og forståelsen av femininitet og maskulinitet videre.

Det har blitt en stor drivkraft å bidra til at fotballen ikke skal være dømmende, at det skal være et sted der en finner seg sjøl, som rommer alle mennesker og alle fasene et enkelt menneske går gjennom.

– Fotball er et lagspill som krever enormt mye omsorg for hverandre. Jeg tror det er viktig at vi ikke definerer jenter og gutter i ulike båser for tidlig, samtidig som vi også anerkjenner at det er forskjeller.

Dessverre faller mange jenter fra i tenårene.

– Det som er bra med fotball er at det ukoreografert, der du glemmer tid og sted og får gjørme i ansiktet, når du har blitt 25 år og. Jeg er overbevist om at det ville vært bra for folkehelsen å få jentene til å bli med litt lenger.

Lederaktivist og småbarnsmor

Lise Klaveness har på en måte tatt på seg rollen som aktivist, for at småbarnsforeldre skal kunne være ledere innenfor Fotballforbundet. Det er ønske om en foryngelse, og at det skal være småbarnsforeldre i fotballedelsen.

– Jeg prøver å gjøre noen erfaringer som kan være nyttige for folk som kommer etter meg, og for meg sjøl neste år. Jeg må jo si at jeg ofte må ha en hånd nedi bakken og er misfornøyd med meg sjøl som mor og ektefelle, men også ovenfor meg sjøl. For jeg ønsker å være til stede i livet mitt og «se blomstene vokse».

Rollen som gift småbarnsmor og toppleder med cirka 200 reisedøgn i året, er vanskelig å balansere.

– Hva gjør du når du føler deg overveldet?

– Jeg er veldig distré og har alltid gjort masse og hatt mange baller i luften, så det er dessverre en vanlig følelse. Jeg henter meg inn rett og slett. Jeg er ikke redd for egne svakheter, men prøver heller å forstå hvordan jeg kan få til ting til tross for disse svakhetene, hvordan jeg kan løfte folk rundt meg. Men det viktigste jeg har fra idretten er at du kommer deg opp igjen. Det kommer en ny kamp.

Fakta om Lise Klaveness

  • Navn: Lise Klaveness
  • Alder: 41 år
  • Sivil status: Gift, tre barn
  • Stilling: President i Norges Fotballforbund (NFF)
  • Bakgrunn: Advokat, tidligere toppfotballsjef i NFF, ekspertkommentator NRK Sporten og tidligere
  • A-lags spiller på Stabæk, Umeå og Asker, landslagsspiller med 71 kamper og 9 mål.
  • Utmerkelser: Årets spiller NISO, Årets banebryter, Fritt Ords honnørpris, Rettsikkerhetsprisen.
  • Aktuell med: Vinner av YS’ likestillingspris 2022
  • Kort fortalt: For fotballkyndige har Lise Klaveness lenge vært et kjent navn. Først som en av Norges mest markante kvinnelige fotballspillere, og etter hvert som mangeårig ekspertkommentator på fotball i NRK-sporten. Hun var første kvinnelige ekspertkommentator på tv i et fotball-VM for herrer i 2018.

Tre om Klaveness

Foto: Vetle Daler/Parat

Annette Trettebergstuen, kultur- og likestillingsminister

– Jeg vil gratulere Lise Klaveness så mye med likestillingsprisen. Det er rett pris til rett dame. Lise er helt fantastisk, hun har gått inn på en mannstung, viktig arena i folks liv, fotballen, som folk brenner for og bruker fritida si på. Hun har satt fokus på at det er for lite damer i posisjoner, at damer som spiller fotball blir behandla annerledes. Hun har virkelig stått på barrikadene over lang tid som en likestillingsforkjemper på den mannsdominerte arenaen.

– Og ikke bare det, hun taler de sterke internasjonale kreftene midt imot når det kommer til den breie likestillinga. For eksempel skeives rettigheter. Lise er en enormt imponerende og enormt viktig. Jeg heier på Lise.

– Uten Lise hadde ikke norsk fotball vært der den er i dag.  Hun har betydd mye for fotballen. Det hun har kjempet for og tatt opp internt og fått endret på er ekstremt viktig for de som er i fotballen i dag, men ikke minst er dette viktig for dem som skal komme senere. Hun er en stor inspirasjon for veldig mange unge jenter, som nettopp nå ser at vi skal ha like muligheter som gutter innafor fotballen.

Foto: Vetle Daler/Parat

Jan Petter Saltvedt, leder for NRK-sporten

– Lise Klaveness var et forbilde allerede da hun var spiller, og er det i veldig stor grad nå etter at hun har lagt bort den oransje ballen, som hele verden nå har et nært forhold til. Lise har turt å vise sin sårbarhet, sitt engasjement og ikke minst har hun turt å utfordre etter hvert så mange mannsbastioner at hvis det var en person som faktisk hadde klart å skape endring, også i den arrangørstaten som skal ha VM i fotball om under en måned, så tror jeg faktisk det kunne vært henne. Hun er et forbilde for oss alle, ikke minst for de mange jentene og kvinnene der ute innen fotballen og idretten ellers, som merker veldig godt på kroppen at verden er dessverre ikke likestilt.

– Lise er distré, hun kommer for seint i en grad at jeg selv fremsto som presis. Hun er faglig ekstremt oppdatert, den analytiske hjernen hennes var like tydelig når det gjaldt fotballen her, som den har vært i jussen og som den er nå i den store fotballens tjeneste. Men mest av alt veldig gøy å ha Lise som kollega. Jeg håper hun kommer rett tilbake til Marienlyst med en gang hun er ferdig med å være president.

– Det er ikke noen i Fotball-Norge som setter premissene uten å ha snakket med Lise Klaveness nå. At hun er kvinne som til de grader bestemmer hva premissene skal være i en hel sport, med hjelp av fantastisk mange andre, er faktisk mer oppsiktsvekkende enn det virker. Vi har vent oss til å ha denne fotballpresidenten på veldig kort tid og det er kun fordi hun, irriterende nok, er så drivende dyktig som hun er. Det er utrolig fortjent at den jobben hun gjør blir æret, også på denne måten.

Foto: Vetle Daler/Parat

Richard Jansen, lagleder for A-lag kvinner Stabæk, fotballfeminist og speaker på Nadderud stadion

– Tidligere fotballpresidenter, med unntak av Per Ravn Omdal, har ikke hevet stemmen i UEFA.  Det har vært en gjeng med gamle gubber.

– VG gjorde et nummer ut av at lønna ble satt opp fra forrige president. Herrelandslagstrener Ståle Solbakken tjener tre ganger så mye. Nils Johan Semb, forgjengeren til Lise som toppfotballsjef i NFF – jobben hun kom fra, tjente mye mer – 1,9 millioner.  Hun gikk ned i lønn sammenlignet med ham. Lønn hadde aldri blitt et tema hvis det var en mann. At Lise får likestillingsprisen er helt strålende. Det hun alt har gjort for norsk fotball, er formidabelt. Når du driver med kvinnefotball, blir du mer feminist enn Kvinnegruppa Ottar. Fotballen er gjennomgående kjønnsdiskriminerende, da er greit å ha en kvinne på toppen.

Siv M. Bjelland

Journalist i YS-forbundet Delta
Hei, jeg heter Yrsa. Hva kan jeg hjelpe med?