Arbeidsretten: Negotias medlemmer i NITO har rett til å streike for tariff

NITO er dømt i Arbeidsretten for å ulovlig melde alle ansatte inn i NITOs egen husforening. Negotias forbundsleder Eirik Bornø er fornøyd med at det nå er slått fast at organisasjonsfriheten også gjelder i NITO.

F.v.: Advokat Oddvar Lindbekk, advokat Kristoffer Heitmann, Negotias forbundsleder Eirik Bornø og advokat Thea Wessel Jørgensen. Foto: Negotia

NITO saksøkte YS-forbundet Negotia for  brudd på fredsplikten. Ledelsen i NITO hadde da avvist kravet fra Negotia om tariffavtale med AFP (avtalefestet pensjon) for Negotias medlemmer blant NITOs ansatte.

– Da NITO avviste Negotias krav om tariffavtale, nektet organisasjonen også sine egne ansatte det de selv krever ute i bedriftene. Ledelsen i NITO må feie for egen dør, mener Bornø.

Organisasjonsfriheten innebærer at enhver selv avgjør om og hvor man vil være organisert.

Arbeidsretten har slått fast at en arbeidsgiver ikke kan avgjøre hvor de ansatte skal være organisert, og dermed nekte de ansatte tariffavtale gjennom det forbundet de er medlemmer i. Negotia har fått medhold i at de ansatte i NITO, omfattet av plassoppsigelsen, ikke er bundet av fredsplikt.

– Nå kan vi komme tilbake til poenget: Negotias medlemmene fortjener en tariffavtale med AFP, slik de fleste andre ansatte i fagforeninger har. Vi vil kjempe videre for å sikre Negotias medlemmer i NITO tariff og AFP, og streike for det om vi må, lover Bornø.

Hei, jeg heter Yrsa. Hva kan jeg hjelpe med?