Ansatte i fysisk eller kognitivt krevende yrker kan gå av på særaldersgrense. Typiske yrker er ansatte i Forsvaret, brann- og redningstjenesten, ambulansetjenesten og Kriminalomsorgen.
Regjeringen har forhandlet med organisasjonene på arbeidstakersiden om retten til å jobbe ved siden av særalderspensjon siden høsten 2023, og i dag ble det oppnådd enighet.
– Vi har jobbet lenge for å komme frem til gode løsninger for de med særalderspensjon. Det har vært fornuftig å bruke nok tid, og YS er fornøyd med at det nå blir en bedring i avkortingsreglene for alle, sier YS’ nestleder, Lizzie Ruud Thorkildsen.
– Landet er helt avhengig av både de ansatte i Forsvaret, men også andre yrkesgrupper med viktige roller for beredskapen. Da må vi også ha pensjonsordninger som gjør at vi klarer å rekruttere kompetent personell til disse yrkene, men også beholder dem i jobben, poengterer Thorkildsen.
Partene i forsvarssektoren skal nå gjennomføre en prosess for å legge til rette for at de som ønsker det kan stå lenge i stilling. Partene har lenge diskutert særskilte løsninger for de som har plikt til å fratre ved særaldersgrensen. Det har bare vært aktuelt for ansatte i Forsvaret frem til i dag. Nå blir plikten til å fratre stillingen fjernet også for ansatte i Forsvaret.
Både ansatte i Forsvaret og andre med særaldersgrense ved 60 eller 63 år vil heretter få adgang til å tjene 2,7 G (grunnbeløpet i Folketrygden) ved siden av pensjonen, men uten at den blir avkortet.
Trengte mer tid og utsatte forhandlingsfristene flere ganger
I 2023 ble pensjonsordningene for offentlig ansatte med særaldersgrenser reforhandlet. Den gang ble Regjeringen og organisasjonene på arbeidstakersiden enige om en, felles løsning for alle grupper med særaldersgrenser.
Partene ble også enige om å diskutere særskilte løsninger for de som fremdeles har plikt til å fratre på særaldersgrense. Frem til nå har dette bare vært aktuelt for ansatte i Forsvaret.
De særskilte løsningene skulle vært på plass innen 1. juli i fjor, men fristen ble utsatt til 1. oktober, for så å bli utsatt på nytt til 15. januar i år. Nå ligger endelig resultatet på bordet.
Tilbakemeldinger fra YS-forbudene om kombinasjonen jobb/pensjon
I løpet av disse forhandlingsrundene, og basert på tilbakemeldinger fra YS-forbundene og grupper med særaldersgrenser, har det vært jobbet med å vurdere retten til å arbeide noe ved siden av pensjonen, men uten å få trekk i pensjonen.
Dette har nå kommet på plass: Grunnbeløp i Folketrygden for avkorting økes for alle med aldersgrense 60 og 63 år. Det betyr at YS-medlemmer som omfattes av avtalen i for eksempel Kriminalomsorgen, brann, redning og ambulanse og Forsvaret nå får en bedre ordning.
– Det gir sterkere insentiver til å utnytte restarbeidsevnen, og gjør at flere kan stå lenger i yrker som er viktige for samfunnet, forklarer YS’ nestleder.
– For å være motiverte til å gå inn i særdeles fysiske og psykisk krevende yrker, må arbeidstakerne vite at de vil bli ivaretatt gjennom hele karrieren, påpeker hun.