Onsdag 1. mai ble YS Kommune og KS enige i lønnsoppgjøret for kommunene. Oppgjøret har en økonomisk ramme på 5,2 prosent og ligger dermed på nivå med frontfaget.
– Vi har fått gjennomslag for krav som er viktige for våre medlemmer. Med dette oppgjøret sikrer vi reallønnsvekst som gir den enkelte mer i lommeboken og at kompetanse skal lønne seg. Fordelingen av lønnstilleggene passer bra med våre medlemsgrupper, sier Trond Ellefsen.
Slik blir tilleggene
- Alle er sikret et generelt tillegg på minst 22.000 kroner.
- De med lengst ansiennitet får de høyeste tilleggene.
- Fagarbeiderne med lengst ansiennitet får minimum 26.100 kroner i lønnstillegg
- De med treårig høyskole og lengst ansiennitet får minimum 27.300 kroner i lønnstillegg.
- I tillegg er det innført et nytt lønnsnivå for stillinger med krav om fagbrev og 2-årig fagskoleutdanning.
– Det er en viktig anerkjennelse av kompetansen til fagarbeiderne, og vi har fått gjennomslag for at kompetanse skal lønne seg, sier Trond Ellefsen.
Viktig oppgavedeling
Det skal utarbeides kompetanseplaner i kommunene på alle nivåer.
– Å sikre rett kompetanse på rett plass er en av våre hjertesaker. I vurderingen av de ansattes kompetanse i kommunen, skal oppgavedelingen mellom yrkesgrupper inngå. Det er viktig for å bidra til bedre tjenester. I tillegg kan kompetansekartleggingen bidra til kompetanseutvikling for den enkelte, sier Ellefsen.
– Vi er fornøyde med å ha kommet i mål gjennom forhandlinger og uten å måtte gå veien om Riksmekleren, sier Ellefsen.
Det er satt av pott på 1,1 prosent til lokale forhandlinger.
Dette er YS Kommune
YS Kommune består av YS-forbundene Delta, Skolelederforbundet, Parat og Yrkestrafikkforbundet.
Medlemmene arbeider i hele spekteret av kommunal og fylkeskommunal forvaltning og tjenesteyting. Størsteparten av medlemmene arbeider med tjenesteyting i direkte møte med brukere og innbyggere, men en god del arbeider med tilrettelegging, ledelse og administrasjon av de tjenestene kommuner og fylkeskommuner tilbyr.
YS Kommune organiserer blant annet disse yrkesgruppene: Renholdere, helsefagarbeidere, ansatte og ledere i barnehager og skoler, vernepleiere, saksbehandlere, kjøkkenpersonell, kulturansatte, aktivitører, ansatte i brann- og redning, ansatte i tannhelsetjenesten og teknisk personell.