Virke og YS-forbundene er i gang med forhandlingene

I ettermiddag startet forhandlingene mellom YS-forbundene og arbeidsgiverforeningen Virke. – Vi forventer økt kjøpekraft på linje med frontfaget, sier forhandlerne for YS-forbundene.

Forhandler Anne-Lene Gabrielsen fra YS-forbundet Negotia utveksler krav med Torgeir Kroken, leder for Tariff i Virke. Foto: Terje Bergersen/Negotia

– Som ansvarlige arbeidstakerorganisasjoner vil vi forsøke å finne en balanse i årets tariffoppgjør. Mange bedrifter går svært godt og leverer store overskudd. Tall fra arbeidsmarkedet viser også lave ledighetstall.

Det sier Anne-Lene Gabrielsen, forhandler for Negotia, Thomas Lilloe, forhandler for Parat og Arne Fredrik Håstein, forhandler for Finansforbundet.

Samtidig har vi vært gjennom en pandemi som har rammet enkelte virksomheter hardt. Usikkerhet knyttet til krigen i Ukraina og sanksjonene mot Russland vil fortsatt  kunne føre til økning i energi- og matvarepriser, i følge de tre forhandlerne. 

Årets forhandlinger er et hovedoppgjør. Det vil si at partene ikke bare skal forhandle om lønn, men også om selve ordlyden i tariffavtalene. Oppgjøret foregår forbundsvist. Det vil si at de YS-forbundene som har avtaler med Virke er selvstendige parter i forhandlingene. 

I Virkeområdet skal YS-forbundene forhandle på en rekke forskjellige tariffavtaler. I dag startet forhandlingene på Funksjonæravtalen.   

 

Hei, jeg heter Yrsa. Hva kan jeg hjelpe med?