Vekterstreiken trappes opp

Parat og Norsk Arbeidsmandsforbund har varslet Riksmekleren om ytterligere opptrapping av streiken blant vekterne, som startet 16. september. Utvidelsen vil ramme Oslo sentralstasjon, helikoptertrafikken i Norskehavet ut fra Kristiansund og prosesseringsanlegget til gassfeltet Ormen Lange med gassleveranser til Storbritannia.

Streikende vektere holder palkater og har på seg orange vester.
Vekterstreiken som startet 16. september, er snart inne i sin fjerde uke. Ifølge forhandlingsleder i YS-forbundet Parat, Lars Petter Larsen, er partene innkalt av Riksmekleren til lovpålagt gjenopptakelse av meklingen. Foto: Vetle Daler

Ifølge forhandlingsleder i YS-forbundet Parat, Lars Petter Larsen, er partene innkalt av Riksmekleren til lovpålagt gjenopptakelse av meklingen.

– Vi er innkalt til lovpålagt mekling fredag 16. oktober, der også Riksmekler Mats Wilhelm Ruland vil delta. Samtidig kan streiken avsluttes tidligere dersom arbeidsgiver kommer oss i møte på våre krav, sier Larsen.

Han mener det er på tide at arbeidsgiver kommer med et tilbud som gir vekterne den lønnsmessige anerkjennelsen de fortjener.

– Denne streiken kunne vært unngått dersom ikke NHO i detalj ville diktere hvordan pengene vi var enige om skulle fordeles. Når NHO tvang oss ut i konflikt, og har latt oss streike i ukevis, må arbeidsgiverne grave dypere i lommene for å få vekterne tilbake i jobb, sier Larsen.

Vaktselskapenes kunder har de siste dagene også engasjert seg i streiken gjennom media. Ifølge bransjemagasinet Aktuell Sikkerhet støtter blant annet Olav Thon Gruppen de streikende vekterne, en aktør som alene kjøper vektertjenester for 80 millioner kroner årlig.

– Når store kunder er så tydelige som det vi ser her, med støtte til vekterne, må arbeidsgiverne forstå at de er i ferd med å grave sin egen grav om vi ikke snart kommer til enighet, sier Larsen.

Hei, jeg heter Yrsa. Hva kan jeg hjelpe med?