– Ifølge frontfagsmodellen, som vi nettopp har sluttet opp om i Holden-utvalget, skal verdiene som skapes deles med hele arbeidslivet. Det virker som det er vanskelig å dele når det skapes verdier, kontra hvor enkelt det er å vise moderasjon når det er behov for det, sier YS-lederen.
Han sier det ikke kan være slik at frontfagsmodellen bare skal virke i de årene det er nødvendig å vise moderasjon. Frontfaget må også gjelde når det er bedre tider.
Det er rom for et godt lønnsoppgjør, mener YS-lederen
Den viktigste indikasjonen på hvordan det står til er lønnsandelen i industrien. Den er helt nede i 70 prosent, mens den normalt ligger på 85 prosent, viser de foreløpige tallene for tredje kvartal i fjor.
– Fortjenesten er veldig høy, men deles ikke med arbeidstakerne. Derfor mener YS det er rom for et godt lønnsoppgjør denne våren, poengterer Skjæggerud.
I slutten av februar kommer rapporten fra TBU (Teknisk beregningsutvalg for oppgjørene). Rapporten gir oversikt over utviklingen i lønninger, inntekter, priser, makroøkonomi og konkurranseevne. Tallene herfra er alltid retningsgivende for lønnsoppgjørene.
Her finner du all informasjon om årets tariffoppgjør
Dette skjer før og under lønnsoppgjørene
I år er det hovedoppgjør. Da forhandler partene normalt sett ikke bare om lønn, men også om selve ordlyden i tariffavtalene.
I YS forhandler vi med alle de store organisasjonene på arbeidsgiversiden. Først ute er NHO-oppgjøret. Resultatet av disse forhandlingene legger føringer for alle de oppgjørene som følger etterpå. Det er disse forhandlingene som utgjør det vi kaller «frontfaget».
YS-forbundene jobber nå med å utforme sine krav. Disse skal så behandles i felleskap i hovedstyret i YS i slutten av februar. YS’ tariffkalender for 2024
Frykter partene i frontfaget vil bli alt for forsiktige
YS-leder Hans-Erik Skjæggerud sier han tar utgangspunkt i at det blir forbundsvise oppgjør. Dermed vil det ligge et stort ansvar på partene som skal forhandle i frontfaget. Det vil si Norsk Industri (NHO) på arbeidsgiversiden og Fellesforbundet (LO) og YS-forbundet Parat på arbeidstakersiden. Resultatet fra disse forhandlingene blir helt avgjørende for oppgjørene som følger etterpå.
– Det jeg bekymrer meg for nå, basert på erfaringene fra de siste årene, er at partene i frontfaget igjen blir altfor forsiktige. Dette er ikke året for å være overforsiktig, advarer Skjæggerud.