Åpnet sin siste YS-konferanse

– Arbeidslivet er i all hovedsak godt. Folk flest trives på jobben sin og med de arbeidsoppgavene de har. En av våre aller viktigste oppgaver er at dette fortsetter, mener avtroppende YS-leder Jorunn Berland.

Avtroppende YS-leder Jorunn Berland (t.v.), sammen med arbeidsminster Anniken Hauglie under YS-konferansen tirsdag 30. oktober. Foto: Siv Bjelland

I dag åpnet hun sin aller siste YS-konferanse, for i morgen holder YS kongress, med blant annet valg på ny YS-leder.

– Verden endrer seg og arbeidslivet endrer seg. Hele tiden. I Norge blir rundt 250 000 jobber borte hvert år, og cirka det samme antallet nye jobber skapes. I gode år litt flere, sa Berland i sin åpningstale.

– Ny teknologi kommer til, og vi blir stadig mer kompetente og mer effektive år for år. Det er slik utvikling er, og det er slik det skal være. Men utvikling er ikke noe som bare skjer. Det er summen av aktive og passive valg vi gjør hele tiden, i stort og i smått, sa hun.

Under årets konferanse spør YS hvilket arbeidsliv vi vil ha: Hvilke valg tar vi, som samfunn og som individer? Det handler om hvilke verdier, strukturer og rettigheter vi ønsker å bevare, og hvordan vi kan ta disse med oss inn i en mer omskiftelig verden. Og det handler om hvilken rolle vi som arbeidstakerorganisasjon, som YS, skal ta politisk og organisatorisk, og hvordan vi skal hjelpe våre tillitsvalgte i sin rolle ute på arbeidsplassene.

– Vi må forstå hvordan hverdagen er for våre medlemmer. Vi må forstå hvordan endringer i samfunnet som digitalisering, skiftende næringsstruktur og internasjonal konkurranse påvirker norske arbeidstakere, sa Berland.

Hei, jeg heter Yrsa. Hva kan jeg hjelpe med?